Опитът за преврат в Германия е бил подкрепян от 21 хиляди симпатизанти Снимка: © Getty Images

Движението "Гражданите на Райха", чийто опит за военен преврат в Германия бе предотвратен със серия от арести, е имало 21 хиляди симпатизанти в страната, съобщава bTV.

Сред тях е имало и обикновени протестиращи срещу Covid мерките, като именно пандемията е в основата на образувалата се сериозна подкрепа за групата от националисти. Анализатори твърдят, че след рестрикциите въпросните граждани са се почувствали отблъснати от демокрацията, загубили са ориентация в ситуацията и са потърсили по-прости решения, обръщайки се към екстремистката организация.

Това, че в ядрото на движението стоят хора с елитни професии, които разполагат с авторитет в обществото, също му е помогнало да спечели симпатизанти.

Станаха ясни и конкретните планове, според които превратът е трябвало да се протече. Провеждането му е било насрочено за началото на септември.

Целта е била отряд от командоси, съставен от бившите войници в групата, да щурмува сградата на Райхстага, като отведе депутатите с белезници. Следващата стъпка е трябвало да бъде излъчването на кодова дума по радиото, след която да се задействат атаки по критичната електроснабдителна мрежа.

Арестуваният "принц Хайнрих XIII" - заподозрян за организатор на опит за държавен преврат в Германия Германия предотврати опит за държавен преврат

Разследващите съобщават, че при последвалия срив на клетъчната мрежа в страната, заговорниците са щели да комуникират със сателитни телефони на стойност 20 хиляди евро. Планът е бил да се създаде подобие на гражданска война, което да помогне на членове на "Гражданите на Райха" да поемат властта.

Организаторите са били вдъхновени от щурмуването на Капитолия в САЩ.

Войниците са имали нужното обучение, разполагали са с нужните оръжия, а достъп до сградата е трябвало да им даде бивша депутатка от "Алтернатива за Германия", която в момента заема позицията на действащ съдия в Берлин.

Крайната цел е била да бъде създадено ново правителство около принц Хайнрих XIII и военно крило. Оказва се, че фамилията на въпросния лидер на движението има 800-годишна история, свързана и с България. Той има далечна роднинска връзка с царица Елеонора, втората съпруга на цар Фердинанд I Български.

Първата братовчедка на Елеонора - София Рената, е баба на организатора на преврата. Семейството се дистанцира от него, а негов роднина казва, че преди 30 години е бил "модерен, здраво стъпил в съвремието предприемач".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023