Българското оръжие за Украйна ще бъде в две направления - бойно и тренировъчно Снимка: © Getty

България ще предостави воъръжение на Украйна в две насоки. По-големият списък ще е за директно предоставяне на отбраняващата се срещу руската инвазия страна, а другият - за тренировъчна мисия в Полша или Германия, съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БГНЕС.

Стоянов говори след заседанието на комисията по отбраната на Народното събрание, на което бе приет за второ четене законопроектът за ратификация на споразумението за предоставяне на военна помощ между България и Украйна. 13 депутати гласуваха "за", един се въздържа, а двама бяха "против". Предстои гласуване в пленарната зала, като "против" са само БСП и "Възраждане". Заради "алтернативната си позиция" миналата седмица депутатът Явор Божанков бе изключен от групата на БСП.

Само преди няколко дни служебният премиер Гълъб Донев даде друга версия пред бТВ - а именно, че оръжията, които България ще предостави на Украйна, са предназначени за обучения на украинската армия, а не за бойни действия.

"Категоричен съм, че това, което се предоставя и в двата списъка, няма по никакъв начин да накърни отбранителните способности на нашата армия," добави още министърът на отбраната във вторник.

Конкретиките по списъка са държавна тайна, но служебният министър на отбраната посочи, че предоставените оръжия са в топ 3 на желанията на Киев. Той поясни още, че в списъците не попадат ракети C-300, самолети и хеликоптери.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) обяви, че военната помощ ще помогне на Украйна да се защитава от дронове, а икономическият министър Никола Стоянов допълни, че България изпраща леко стрелково оръжие и боеприпаси.

"Решението е на президента, нека го оставим да го вземе. Това е детайл, преди който ние няма как да предоставим военно имущество," каза още военният министър, визирайки нуждата от указ на президента, който да потвърди закона за ратификация, каквато е процедурата според конституцията.

Стоянов съобщи още, че съюзник от НАТО е предложил да изпрати на страната ни техника, но разговорите са в начален етап и поради това отказа да даде повече подробности, освен, че става въпрос за сухопътни войски.

България е страната от ЕС и НАТО, която до момента не се е ангажирала с доставка на оръжие за Украйна. В предишния 47-и парламент решение за предоставяне на военна, а не само на техническа и хуманитарна помощ, бе блокирано заради БСП, но токава левицата беше част от управляващото мнозинство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024