Българските оръжия за Украйна не са за фронта, а за обучение на войници, твърди Донев Снимка: © Screenshot

Оръжията, които България ще предостави на Украйна, са предназначени за обучения на украинската армия, а не за бойни действия. Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев в интервю за bTV.

В петък парламентът окончателно прие страната ни да предостави военна помощ за Украйна. Списъкът с оръжията и боеприпасите, които България ще даде, беше изготвен от Министерството на отбраната, но е засекретен.

От изказването на Донев се разбира, че предвидените оръжия няма да бъдат използвани от украинските въоръжени сили на фронта срещу Русия, а ще влязат в употреба за обученията в рамките на Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EUMAM UA).

  • Мисията е част от подхода на ЕС за оказване на подкрепа на Киев.
  • Тя цели да допринесе за подобряването на военните способности на украинските въоръжени сили и да позволи на страната да защити своята териториална цялост

По-рано министърът на икономиката Никола Стоянов посочи, че България може да предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси на въвлечената в конфликт страна, но версията, че приетото от Народното събрание решение се отнася единствено за обученията, е нова.

Служебният министър-председател твърди, че такова е било искането на Украйна: "Разбира се, че е помощ. Това е помощ, която е поискана. Ние нещо, което не е поискано няма как да дадем".

Донев допълни още, че служебното правителство в преценило всяка една стъпка и "всички рискове са анализирани и оценени".

"България няма просто ей така да си предоставя оръжията, с които разполага, на когото и да било. Първо, ние ще гарантираме националната сигурност и суверенитета, както е по Конституция", каза той.

Междувременно украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба благодари на българския парламент за решението си да окаже военна помощ на Украйна. В профила си в Twitter той написа:

"Броят на страните, които предоставят помощ за сигурността на Украйна, се увеличи с още един важен партньор. Благодаря на българския парламент за историческото гласуване за предоставяне на първия пакет военна помощ. Той ще пристигне скоро, за да укрепи армията ни и да доближи победата ни", пише Кулеба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Най-популярният модел нов автомобил от марката BMW в България за 2022 г. e BMW X5

15% от продажбите са на електрифицирани модели

21:22 - 07.02.2023

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023