Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО Снимка: © Getty Images

След близо две години и дълго протакане парламентът на Унгария официално одобри членството на Швеция в НАТО.

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. - като отговор на руската инвазия в Украйна - заедно с тази на Финландия, която вече е пълноправен член на Алианса.

В края на януари Турция, която имаше претенции към Швеция, ратифицира споразумението за присъединяване на скандинавската страна. Така Унгария остана единствената държава, която блокираше разширяването на Северноатлантическия пакт, в който реешенията се взимат с пълен консенсус от всички членове.

  • Премиерът Виктор Орбан направи опит да изтъргува ветото си срещу Швеция по серия от ключови проблеми за ЕС в замяна на отстъпки в негова полза. Преди седмици той все пак гласува "за" европейска финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, след като беше предупреден, че всички европейски фондове за Будапеща могат да бъдат спрени.
  • Междувременно отношението на Вашингтон към Орбан стана все по-остро на фона на неговите собствени действия в активна подкрепа на Доналд Тръмп няколко месеца преди изборите.

Обратът настъпи, след като лидерът на парламентарната група на партията на Орбан - "Фидес", предложи въпросът да бъде повдигнат в унгарския парламент в понеделник (26 февруари - бел. ред). На предишното пленарно заседание именно управляващите провалиха ратификацията.

Сега предстои решението да бъде изпратено на временния президент на Унгария Ласло Кьовер, който ще има пет дни да го подпише, за да продължи процедурата по обявяване на нов член на НАТО.

Развитието дойде след посещението на шведския премиер Улф Кристершон в Будапеща. Тогава унгарският министър-председател обяви, че е настъпил "нов етап на сътрудничество между Унгария и Швеция".

Запитан от журналисти какво го е накарало да все пак да одобри присъединяването на Швеция в НАТО, Орбан отговори: "Членството в НАТО означава, че сме готови да умрем един за друг. То се основава на взаимно уважение. Приемането на този процес с подходящо темпо беше мъдро."

След гласуването в Будапеща Улф Кристерсон приветства "историческия ден". "Парламентите на всички държави членки на НАТО гласуваха за присъединяването на Швеция към НАТО. Швеция е готова да поеме своята отговорност за евроатлантическата сигурност", заяви той.

Приветствие дойде и от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Още в началото на годината той изрази убедеността си, че Швеция ще се присъедини към Северноатлантическия пакт най-късно до юли.

Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе във Вашингтон от 9 до 11 юли и дотогава скандинавската страна ще бъде пълноправен член“, каза тогава той.


Столтенберг: Швеция влиза в НАТО най-късно до юли

Блъфът на Орбан срещу ЕС и НАТО е на път да се провали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024