Орбан ядоса Румъния и Украйна с футболен шал с карта на Велика Унгария Снимка: © Victor Orban/Facebook

Унгарският премиер Виктор Орбан предизвика нов скандал в Европа, след като се появи на футболен мач с шал, изобразяващ картата на "Велика Унгария". Тя показва границите на страната, съществували до края на Първата световна война, в които влизат няколко сегашни европейски страни. Това са Австрия, Словакия, Румъния, Хърватия, както и части от Сърбия и Украйна.

Премиерът, който винаги е бил голям футболен фен, демонстрира противоречивия си шал по време на приятелска среща между националните отбори на Унгария и Гърция. Видеозапис от събитието беше публикуван по-късно и на неговата страница във Facebook.

Жестът на Орбан беше посрещнат остро в Румъния. Министерството на външните работи заяви, че категорично не одобрява постъпката на унгарския министър-председател. От институцията подчертават, че "всяка проява на ревизионизъм, независимо от формата му", е неприемлива и противоречи на реалността.

Румънският евродепутат Алин Митута определи "безотговорното поведение" на Орбан като акт, който го поставя "редом с Путин, който също мечтае за промени на границите".

Украйна, чиито територии някога също са били в състава на Кралство Унгария, реши дори да предприеме действия заради скандала. Властите в страната обявиха, че ще привикат за обяснение унгарския посланик по темата.

"Пропагандирането на идеите на ревизионизма в Унгария не допринася за развитието на украинско-унгарските отношения и не съответства на принципите на европейската политика", посочва говорителят на външното министерство Олег Николенко.

Той заяви, че Киев иска извинение и опровержение на всякакви унгарски претенции към украинска територия.

"Ройтерс" припомня, че в последните години двете страни неведнъж са влизали в сблъсъци, като в основата им са твърдения на Унгария, че Киев ограничавал правото на етническите унгарци, живеещи в Украйна, да ползват родния си език. Всъщност става дума за промери в образователния закон от 2017 г., с които се въведе задължително обучение на украински език след 5. клас, но в училищата продължава да се учи майчин език, когато той е различен от официалния, в предучилищния и началния училищен курс. Забрани за използване на роден език не са въвеждани, макар въпросната опорна точка упорито да се разпространяваше от руската пропаганда.

Някои политици обаче успяха да намерят хумор в ситуацията с шала на Орбан. Хърватският президент Зоран Миланович я коментира, като каза: "Мога само да се смея на това. Сред съседните държави Унгария все още е най-добрата".

Миланович обясни, че не е гледал въпросното видео и няма намерение да го прави, тъй като "не иска да се занимава с чужди шалове".

  • Това обаче не е първият случай, в който Орбан използва картата на "Велика Унгария".
  • Преди две години той пожела на гимназистите успех на матурата им по история, като публикува изображение на глобус с политическата карта на света от 1862 г..

Унгарският премиер не коментира директно обвиненията за своя шал, но написа следното в профила си във Facebook:

"Футболът не е политика. Не бива да се вглеждаме в неща, които не съществуват. Унгарският национален отбор принадлежи на всички унгарци, където и да живеят!".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024