Още санкции за руски олигарски от САЩ. Начело е Михаил Фридман - собственикът на "Алфа Банк" Снимка: © Getty Images

Съединените щати наложиха санкции на четирима "видни представители на руския финансов елит". Всеки от тях е свързан с консорциума "Алфа груп" - един от най-големите финансови и инвестиционни конгломерати в Русия.

За новия пакет ограничения за руснаци, близки до режима на президента Владимир Путин, съобщи Държавният департамент на САЩ. И четиримата вече са в списъка на санкционираните от Европейския съюз и Великобритания олигарси от най-вътрешния кръг в Кремъл от 2022 г. Това са:

  • Михаил Фридман

Един от основателите на "Алфа груп", акционер в инвестиционната компания LetterOne, смятан е за един от най-близките до Путин олигарси. Най-голямата дъщеря на президента -Мария - ръководи благотворителен проект Alfa-Endo, финансиран от "Алфа Банк". Състоянието му се изчислява на около 10 млрд. долара. Свързван е с влиятелните кръгове на Кремъл още от времето на президента Борис Елцин - предшественикът на Путин на власт. Базиран е в Лондон.

Фридман беше сред руските бизнесмени, които се опитаха публично да разкритикуват войната в Украйна - но без да засягат ролята на самия Путин като виновник за агресията. Той правеше опити да убеди западните страни да махнат името му от санкционния списък на ЕС и се оплака в интервю миналата година, че дори не може да плати на чистачката в лондонското си имение, защото сметките му са запорирани.

Вместо това вече е и в списъка на САЩ.

  • Пьотър Авен

Също съосновател и акционер в компаниите от финансовия конгломерат. Той е един от 50-имата влиятелни руски бизнесмени, които Путин редовно приема в Кремъл. Такава среща се провежда на 24 февруари 2022 г. - в деня, в който Русия нахлу в Украйна за пълномащабна война, която все още нарича "специална военна операция". Присъстват още 36 бизнесмени, а след темите са наложените от Запада икономически санкции срещу Русия.

  • Герман Хан

Герман Хан е партньор на Фридман и Авен до 2022 г. Заради европейските санкции той прехвърля собствеността си върху дяловете от "Алфа груп" на Андрей Косогов. Последният не е в санкционния списък на ЕС.

  • Алексей Кузмичев

Той попада в списъка на санкционираните заради близостта си с първите трима близки до Путин олигарси. Смятан е за един от най-влиятелните хора в Русия.

"САЩ ще продължат да предприемат всички необходими действия, за да потърсят отговорност от онези, които правят възможна войната на Русия срещу Украйна и извличат полза от нея", подчерта Държавният департамент в съобщението за новата порция санкции срещу руски граждани и фирми, подпомагащи Путин и войната в Украйна.

Американските санкции, освен замразяване на активи на територията на САЩ, включват и пълна забрана компании или лица, регистрирани в САЩ, да правят бизнес със санкционираните или свързани с тях лица и фирми.

Олигарсите също плачат: Михаил Фридман има $10 млрд. на хартия, но няма как да плати на чистачката си

Да Винчи, Уорхол, Джакомети - Киев събра шедьоври, собственост на руски олигарси, в каталог


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024