"Оскарите" налагат нови стандарти за полово и расово разнообразие от 2025 г. Снимка: © Getty Images

Продукциите, борещи се за наградата „Оскар“ за най-добър филм, скоро ще трябва да спазват определени минимални критерии относно расовото и половото разнообразие. Това обявиха от Американската филмова академия и допълниха, че поставят четири основни стандарта, чрез които да се увеличи участието на хора от малцинствата – както на големия екран, така и зад камерата.

Новото правило ще важи за първи път на 96-ата церемония за връчване на „Оскарите“, която ще се проведе през 2025 г. Само филмите, които покрият поне два от новите стандарти, ще се борят за голямата награда.

Първият критерий се отнася до актьорите – поне един от главните артисти или актьори, изпълняващи „важни поддържащи роли“, трябва да бъдат от слабо представени в обществото расови или етнически групи.

Повече жени, членове на малцинства, включително LGBTQ+, както и хора с увреждания трябва да заемат позиции в творческото ръководство на екипите или да оглавяват отдели. В продукциите трябва да участват хора от тези малцинства, на които им се осигурява платен стаж или платени проби.

Представители от тези групи трябва да има и във всички отдели от „Развитие на аудиторията“, през реклама и маркетинг, до дистрибуция.

От Академията обявиха, че изискванията ще важат за първи път за филмите, създадени през 2024 г. Правилото ще продължи да бъде в действие и след това. От 2021 г. започва частичното му прилагане, тъй като борещите се за „Оскар“ за най-добър филм трябва да изпълняват специални „Стандарти за включване“.

„Тези стандарти трябва да се разширят, за да отразят вижданията на хората по света. Нужно е да ги има и в процеса на създаване на филми, и сред публиките, които се свързват с тях“, сподели президентът на Филмовата академия на САЩ Дейвид Рубин, който бе подкрепен от изпълнителния директор Доун Хъдсън.

„Академията е посветена на това да изиграе ключова роля, за да превърне всичко това в реалност. Вярваме, че тези стандарти ще се окажат катализатор за дългосрочна, коренна промяна в нашата индустрия“, споделиха двамата в общо изявление.

Филмовата академия навлече критики върху себе си през последните години заради липсата на достатъчно хора от малцинствата в индустрията. През 2016 не бяха номинирани чернокожи актьори, нито такива от малцинствата, и това доведе до бойкот на церемонията под надслов #OscarsSoWhite – „Оскарите са толкова бели“.

Движението набра скорост и скоро от Академията обявиха, че ще удвоят броя на жените членове, както и на чернокожите и азиатците, до 2020 г. Ръководството покани 819 нови членове да гласуват за номинациите за тазгодишните „Оскари“, като 45% от тях бяха жени, а други 36 на сто – чернокожи и азиатци. От Филмовата академия се похвалиха, че са удвоили броя на представителите на нежния пол и са утроили този на останалите пренебрегнати до момента групи.


Прочетете още:

Ако Шерлок имаше по-малка сестра, тя щеше да се казва... Мили Боби Браун

Роман Полански - живот, белязан от трагедия и противоречия

Филмите, които трябва да гледаме през септември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024