Снимка: © Getty Images

Продукциите, борещи се за наградата „Оскар“ за най-добър филм, скоро ще трябва да спазват определени минимални критерии относно расовото и половото разнообразие. Това обявиха от Американската филмова академия и допълниха, че поставят четири основни стандарта, чрез които да се увеличи участието на хора от малцинствата – както на големия екран, така и зад камерата.

Новото правило ще важи за първи път на 96-ата церемония за връчване на „Оскарите“, която ще се проведе през 2025 г. Само филмите, които покрият поне два от новите стандарти, ще се борят за голямата награда.

Първият критерий се отнася до актьорите – поне един от главните артисти или актьори, изпълняващи „важни поддържащи роли“, трябва да бъдат от слабо представени в обществото расови или етнически групи.

Повече жени, членове на малцинства, включително LGBTQ+, както и хора с увреждания трябва да заемат позиции в творческото ръководство на екипите или да оглавяват отдели. В продукциите трябва да участват хора от тези малцинства, на които им се осигурява платен стаж или платени проби.

Представители от тези групи трябва да има и във всички отдели от „Развитие на аудиторията“, през реклама и маркетинг, до дистрибуция.

От Академията обявиха, че изискванията ще важат за първи път за филмите, създадени през 2024 г. Правилото ще продължи да бъде в действие и след това. От 2021 г. започва частичното му прилагане, тъй като борещите се за „Оскар“ за най-добър филм трябва да изпълняват специални „Стандарти за включване“.

„Тези стандарти трябва да се разширят, за да отразят вижданията на хората по света. Нужно е да ги има и в процеса на създаване на филми, и сред публиките, които се свързват с тях“, сподели президентът на Филмовата академия на САЩ Дейвид Рубин, който бе подкрепен от изпълнителния директор Доун Хъдсън.

„Академията е посветена на това да изиграе ключова роля, за да превърне всичко това в реалност. Вярваме, че тези стандарти ще се окажат катализатор за дългосрочна, коренна промяна в нашата индустрия“, споделиха двамата в общо изявление.

Филмовата академия навлече критики върху себе си през последните години заради липсата на достатъчно хора от малцинствата в индустрията. През 2016 не бяха номинирани чернокожи актьори, нито такива от малцинствата, и това доведе до бойкот на церемонията под надслов #OscarsSoWhite – „Оскарите са толкова бели“.

Движението набра скорост и скоро от Академията обявиха, че ще удвоят броя на жените членове, както и на чернокожите и азиатците, до 2020 г. Ръководството покани 819 нови членове да гласуват за номинациите за тазгодишните „Оскари“, като 45% от тях бяха жени, а други 36 на сто – чернокожи и азиатци.  От Филмовата академия се похвалиха, че са удвоили броя на представителите на нежния пол и са утроили този на останалите пренебрегнати до момента групи.


Прочетете още:

Ако Шерлок имаше по-малка сестра, тя щеше да се казва... Мили Боби Браун

Роман Полански - живот, белязан от трагедия и противоречия

Филмите, които трябва да гледаме през септември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти