Основателят на "Яндекс" осъди войната в Украйна, под риск от национализация на IT-гиганта Снимка: © Getty Images

Съоснователят на руския технологичен гигант "Яндекс" Аркадий Волож публикува декларация, с която обявява, че "категорично застава против варварската инвазия на Русия в Украйна".

Волож казва, че е "ужасен от това, че всеки ден в домовете на украинците летят бомби", както и че има близки и роднини в нападнатата държава.

"Независимо че от 2014 г. не живея в Русия, разбирам, че и аз нося част от отговорността за действията на държавата", казва той в позицията, която сайтът "Медуза" разпространи. 59-годишният милиардер и баща на 6 деца е съосновател на няколко руски IT-компании.

Волож е в санкционния списък на ЕС заради руската военна инвазия в Украйна още от юни 2022 г., три месеца след нахлуването на армията в съседната страна. Той живее в Израел през последните близо десет години, но през 2017 г. лично придружаваше Владимир Путин на обиколка в централата на "Яндекс" по случай 20-годишнината от създаването ѝ. От 2016 г. има и малтийски паспорт, който получава по спорната схема на гражданство срещу инвестиции.

От началото на войната досега той не е коментирал публично действията на Владимир Путин - единствено реши да се оттегли от съвета на директорите на "Яндекс", за да не блокира работата на групата от компании.

  • Друг директор на "Яндекс" - Елена Бунина - също подаде оставка, като във вътрешна комуникация с колегите си тя обяви, че повече никога няма да се върне в Русия, докато тя воюва със съседите си.
  • От началото на инвазията "Яндекс" бяха обвинявани за това, че сътрудничат на пропагандата, като прикриват информация за войната от сайта си, така че руските граждани да не стигнат до нея.
  • Волож беше вторият ръководен кадър на компанията, санкциониран от ЕС - три месеца по-рано генералният директор Тигран Худавердян беше поставен в черния списък на съюза.

"Имаше много причини, поради които се налагаше да мълча. Може да се спори за своевременността на моята позиция, но същността ѝ не е в това. Аз съм против войната", казва още той.

В съобщението той казва още, че се занимава с подкрепа за руските IТ-специалисти, които са напуснали страната в последната година и половина.

Според бившият главен редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, Волож е бил противник на войната от самото ѝ начало, но е мълчал, защото "смяташе, че това ще спаси международните проекти на "Яндекс".

"Напразно се надяваше. Крокодилите не пускат нищо от челюстите си".

Telegram-каналът "Можем объяснить" твърди, че Волож е забавил публичното си изявление с 18 месеца, защото през това време се е занимавал с "релокация на програмистите и най-добрите проекти на компанията" - като облачните услуги, проекта за безпилотно такси и образователните ѝ инициативи.

Волож е планирал да развие компания под ново име с изнесените от Русия технологии и персонал в Израел.

Financial Times посочват, че хиляди служители на "Яндекс" емигрираха от Русия заради войната и последвалата мобилизация, докато компанията назначи бившия финансов министър Алексей Кудрин да ръководи преструктурирането ѝ и отделянето на част от задграничните ѝ активи.

Възможността за продажба на "Яндекс" е обсъждана сред група инвеститори през последната година, но така и не се осъществява.

"Възможно е изказването на Волож да е признание за провала на този план - и за това, че "Яндекс" го очаква национализация", пише още каналът "Можем объяснить".

Въпреки закъснението - Волож е един от малкото руски милиардери, които си позволяват да осъдят войната. Не е ясно дали декларацията не цели евентуален опит за изключването му от санкционните списъци, както се случи с руския банкер Олег Тинков през юли.

Тинков беше първият известен руски предприемач, който успя да се освободи от режима на икономически санкции на Великобритания след лобистка кампания, в която се включиха хора като Михаил Ходорковски и Ричард Брансън.

Мълчанието на Аркадий Волож досега провокира атаки както от противниците на Путин, така и от най-активните поддръжници на войната.

Пропагандистът Владимир Соловьов атакува Волож в своето предаване за това, че IT-предприемачът е премахнал всички споменавания на Русия от официалната си биография - в нея се казва, че той е "роден в Казахстан израелски бизнесмен".

"В коя държава си направил всичките си пари? Това е позор", казва Соловьов в тирадата си.

Руските милиардери, които се разграничиха от войната на Путин в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024