От любопитството до Олимпийския медал: пътят на българските таланти в науката

Знаете ли, че челните места на международните състезания и олимпиади по природни науки често се заемат именно от талантливи български ученици? Всяка година те прославят страната ни по света и се превръщат в повод за национална гордост. Зад завоюването на почетните медали, обаче, стоят дълъг процес на обучение, стотици решени задачи и хиляди часове подготовка, за които често дори не подозираме.

Как се става олимпийски шампион?

С много труд и подкрепа от родители, учители и университетски преподаватели. Разбира се, необходима е и финансова подкрепа, защото голяма част от международните олимпиади се провеждат в далечни държави като Бразилия, Саудитска Арабия, Египет. За обезпечаването на подготовката и пътуването помагат и компании като Vivacom, която дарява 30 000 лв. на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Телекомът подкрепя олимпийците вече за трета година, като до момента е дарил близо 140 000 лв. за подготовката и участието им в международни състезания и олимпиади.

Пътят на олимпийците от ученическата скамейка до златните медали преминава условно през няколко етапа – от проявата на интерес към съответната сфера, през задълбочаване на познанията и участието в национални състезания до цялостната им подготовка и участие в международни олимпиади.

Всичко започва с любопитството, което децата проявяват към света около тях още в ранна детска възраст. Важна роля в този етап заемат именно техните родители и учители, които с подкрепа и внимание могат да отключат сериозен интерес в децата.

Следва откритието на интереса към конкретната сфера. В България това обикновено се случва след 6 клас, когато химията, биологията и физиката се обособяват като отделни предмети. Тогава се появяват и вдъхновяващи учители, които успяват да разпалят страстта и интереса на децата, вдъхват им кураж и увереност и ги провокират да мислят, да търсят и да опитват. Учениците започват да участват в общинските, областните и националните кръгове на олимпиадите.

С течение на времето, обаче, жаждата на младите таланти за нови знания ги отвежда извън пределите на класната стая и ги провокира да посещават специализирани школи, да търсят допълнителни материали, да се организират в групи и дори да се подготвят сами.

За да стане част от разширения национален отбор по дадена наука, ученикът няколко години участва в националния кръг на олимпиадата, като за най-престижните международни олимпиади се излъчват младежите, класирали се на първите места в националния кръг в 10, 11 и 12 клас. Веднъж заели мястото си в разширения национален отбор, младите таланти участват в интензивен подбор, подготвен от ръководителите на отборите. Сред тях са университетски преподаватели, професори от институти на БАН, някои от най-добрите учители по природни науки в страната.

Така, след интензивен подбор, в който учениците трупат знания много над нивото на училищната подготовка, и преминаване през финални изпити, учениците стават част от националните отбори по химия, физика, биология, математика, информатика, астрономия, лингвистика и изкуствен интелект.

Затова всеки път, когато чуете, че български ученик е спечелил медал от Международна олимпиада по природни науки, трябва да знаете, че не е случайно. Той, заедно с неговите учители и ръководители, в продължение на пет до десет години са се трудили за този резултат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ са поискали среща с Румен Радев, за да "обсъдят актуалната политическа обстановка"

Това става ясно от публикация в профилите им в социалните мрежи.

18:58 - 14.07.2024
Важно днес

Илхан Кючук: Дълбочината на кризата в ДПС предполага много по-силно оперативно участие на Доган

Кючук отхвърли спекулациите, че е сред "подготвяните" за нов лидер начело на Движението с думите, че "това не седи на дневен ред".

18:01 - 14.07.2024
Живот

Принцесата на Уелс се появи на Уимбълдън за финала на мъжкия тенис турнир

Това е втората ѝ публична поява след операцията на корема и поставената диагноза рак по-рано тази година. 

16:27 - 14.07.2024
Важно днес

Затвориха автомагистрала "Хемус" в посока Варна – Шумен заради пожар

Видимостта в района е силно затруднена.

15:52 - 14.07.2024
Важно днес

Арестуваха американския рапър Уиз Калифа след концерт в Румъния

Срещу него вече има повдигнато обвинение за незаконно притежание на "високорискови наркотични вещества".

15:17 - 14.07.2024
Живот

Холивудският актьор Еди Мърфи се венча за дългогодишната си годеница Пейдж Бътчър

Това е вторият брак за Мърфи и първият за Бътчър.

14:42 - 14.07.2024
Важно днес

Може ли Хасан Азис да е следващият лидер на ДПС? Спекулациите се засилват

Хасан Азис е член на централното ръководство на ДПС - именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите от Ахмед Доган оставки.

13:36 - 14.07.2024
Важно днес

Български партии реагираха след стрелбата срещу Доналд Тръмп

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в събота.

12:46 - 14.07.2024
Важно днес

Буря отмени най-големия музикален фестивал в Словакия, има ранени. Вижте хронологията

На фестивала, който се провежда близо до летище Тренчин в северната част на страната, са присъствали близо 30 000 души.

11:18 - 14.07.2024