От любопитството до Олимпийския медал: пътят на българските таланти в науката

Знаете ли, че челните места на международните състезания и олимпиади по природни науки често се заемат именно от талантливи български ученици? Всяка година те прославят страната ни по света и се превръщат в повод за национална гордост. Зад завоюването на почетните медали, обаче, стоят дълъг процес на обучение, стотици решени задачи и хиляди часове подготовка, за които често дори не подозираме.

Как се става олимпийски шампион?

С много труд и подкрепа от родители, учители и университетски преподаватели. Разбира се, необходима е и финансова подкрепа, защото голяма част от международните олимпиади се провеждат в далечни държави като Бразилия, Саудитска Арабия, Египет. За обезпечаването на подготовката и пътуването помагат и компании като Vivacom, която дарява 30 000 лв. на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Телекомът подкрепя олимпийците вече за трета година, като до момента е дарил близо 140 000 лв. за подготовката и участието им в международни състезания и олимпиади.

Пътят на олимпийците от ученическата скамейка до златните медали преминава условно през няколко етапа – от проявата на интерес към съответната сфера, през задълбочаване на познанията и участието в национални състезания до цялостната им подготовка и участие в международни олимпиади.

Всичко започва с любопитството, което децата проявяват към света около тях още в ранна детска възраст. Важна роля в този етап заемат именно техните родители и учители, които с подкрепа и внимание могат да отключат сериозен интерес в децата.

Следва откритието на интереса към конкретната сфера. В България това обикновено се случва след 6 клас, когато химията, биологията и физиката се обособяват като отделни предмети. Тогава се появяват и вдъхновяващи учители, които успяват да разпалят страстта и интереса на децата, вдъхват им кураж и увереност и ги провокират да мислят, да търсят и да опитват. Учениците започват да участват в общинските, областните и националните кръгове на олимпиадите.

С течение на времето, обаче, жаждата на младите таланти за нови знания ги отвежда извън пределите на класната стая и ги провокира да посещават специализирани школи, да търсят допълнителни материали, да се организират в групи и дори да се подготвят сами.

За да стане част от разширения национален отбор по дадена наука, ученикът няколко години участва в националния кръг на олимпиадата, като за най-престижните международни олимпиади се излъчват младежите, класирали се на първите места в националния кръг в 10, 11 и 12 клас. Веднъж заели мястото си в разширения национален отбор, младите таланти участват в интензивен подбор, подготвен от ръководителите на отборите. Сред тях са университетски преподаватели, професори от институти на БАН, някои от най-добрите учители по природни науки в страната.

Така, след интензивен подбор, в който учениците трупат знания много над нивото на училищната подготовка, и преминаване през финални изпити, учениците стават част от националните отбори по химия, физика, биология, математика, информатика, астрономия, лингвистика и изкуствен интелект.

Затова всеки път, когато чуете, че български ученик е спечелил медал от Международна олимпиада по природни науки, трябва да знаете, че не е случайно. Той, заедно с неговите учители и ръководители, в продължение на пет до десет години са се трудили за този резултат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери искат милиони долари откуп, за да не пуснат крадени билети за концерти на Тейлър Суифт

Хакери изнудват Ticketmaster за милиони долари. Заплашват да пуснат крадени данни за билети на Тейлър Суифт

18:00 - 06.07.2024
Политика

Интервюто на Байдън пред ABC не донесе нищо, за да го избави от кризата

"Само Бог" можел да накара президента на САЩ да се оттегли от изборите

15:34 - 06.07.2024
Спорт

Ламин Ямал, който само на 16 г. стана най-младият футболист, играл на Европейско първенство

В навечерието на финала на Евро 2024 Ямал ще навърши 17 години и Ямал иска да го посрещне със златен медал

15:33 - 06.07.2024
галерия

Новият Audi Q6 e-tron вече е и в България

Повече ефективност, голям пробег и много бързо зареждане

14:54 - 06.07.2024
Важно днес

Сезонен работник е убит с нож в Слънчев бряг

По случая е задържан 38-годишен криминално проявен мъж от Ловеч

12:56 - 06.07.2024
Важно днес

Петков отрече "медийните внушения", че ПП-ДБ преговаря с "Възраждане" за кабинет

Според Петков в Народното събрание в момента има две мнозинства, от които ПП-ДБ няма как да бъде част

12:18 - 06.07.2024
Важно днес

Доган събра доверениците си в "Росенец", но без Пеевски (Обновена)

Има неяснота дали лидерът на ДПС Делян Пеевски ще разговаря с Доган

11:08 - 06.07.2024
Важно днес

МВнР предупреждава българите да не пътуват до Сицилия

Летището в град Катания е частично затворено

10:50 - 06.07.2024
Важно днес

"Пробив" в преговорите между Израел и "Хамас" увеличава надеждите за край на огъня в Газа

Изненадващото подновяване на преговорите поставя воюващите страни най-близо до постигане на споразумение от месеци

10:05 - 06.07.2024