От Пирогов вече имат претенции и кой да е здравен министър - искат оставката на Хинков Снимка: © Getty Images

Над 80 ръководители на клиники и отделения в "Пирогов" снеха доверието си от здравния министър проф. Христо Хинков и дори поискаха оставката му.

Причината - "непреставащият натиск през медиите за случая Даная", съобщиха от Националната спешна болница в позиция, публикувана във Фейсбук.

В позицията на "Пирогов" има поставен дори ултиматум - натискът и тормозът спрямо екипите да спрат, в противен случай "всички присъстващи началници на клиники и отделения имат готовност за подаване на оставка на 1 февруари 2024 г.".

"Недопустимо е екипите на „Пирогов“ да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз. Това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на нормалния работен ритъм и ежедневното изпълняване на задълженията ни", се казва в позиция на ръководителите на клиники и отделения.

Те допълват, че "търпението на колегите да им бъдат отправяни обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети, вече се изчерпа".

Позицията идва часове, след като премиерът Николай Денков отклони призива на майката на 15-годишната Даная за отстраняване на директора на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров.

Той отложи решението по тази тема за бъдещ разговор с министъра на здравеопазването Христо Хинков, който още в края на 2023 г. настояваше за смяната на Димитров заради одит за финансови нарушения в болницата - а не само за лошата организация на работата.

Денков намекна, че шефът на "Пирогов" може да бъде сменен "сравнително скоро", но не предсрочно, а заради изтичането на мандата на съвета на директорите (до 23 април 2024 според Търговския регистър).

В началото на декември миналата година здравният министър Христо Хинков и директорът на "Пирогов" Валентин Димитров бяха извикани в Народното събрание да дадат обяснения за скандала след одита, който показа нарушения на Закона за обществените поръчки и провокира уволнението на Димитров.

Комисията, оглавявана от Костадин Ангелов (ГЕРБ), реши да задължи министъра да спре процедурата по освобождаването на шефа на спешната болница, докато прокуратурата и Икономическа полиция не се произнесат дали наистина Димитров е направил злоупотреби.

За отмяна на уволнението гласуваха от ГЕРБ, ДПС и ИТН, против бяха от ПП-ДБ, а "Възраждане" гласуваха "въздържал се".

15-годишната Даная почина през май 2023 г. в болницата след хематом от падане, но казусът провокира много сериозни съмнения за неглижиране на тежкото ѝ състояние. Един от проблемите, за които майката на Даная сигнализира още преди месеци, беше липсата на животоспасяващо кръвоспиращо лекарство в спешната болница.

Стоянова беше разказала как от "Пирогов" са я накарали сама да търси медикамента и го е получила от лекуващия хематолог на детето от ИСУЛ. Същото беше потвърдено и от хематолога д-р Денка Стоянова от ИСУЛ.

Служителите на "Пирогов" обаче са дали тотално различни показания при проверката на "Медицински одит".

Репортаж на Валя Ахчиева показва, че техните официални твърдения са оспорени дори от началника на лабораторията на трансфузионна хематология в "Пирогов" д-р Евгения Шурлиева. Тя потвърждава пред Ахчиева, че въпросният препарат е липсвал и не е прилаган на Даная в деня, в който останалите лекари от болницата твърдят, че е използван.


Валентин Димитров, Пирогов Майката на Даная призова Денков за отстраняване на шефа на "Пирогов"

"Защото пациентът е само на 15 г.": Случаят с Даная и контрастът между "Пирогов" и Германия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024