От състезател в собственик: Футболистите, които притежават клубове Снимка: © Getty Images

Когато даден футболист наближи края на кариерата си, често започват дискусии дали е подходящ за треньорска работа. Има обаче и още една опция, която започна все по-често да става реалност в последните години и също осигурява оставането в спорта - инвестиране в клубове и преход от състезател в собственик.

В събота стана ясно, че Роналдо Луис Назарио де Лима е заплатил 70 милиона долара, за да се сдобие с контролния пакет акции в Крузейро - бразилският отбор, от който започна футболната му кариера.

От състезател в собственик: Футболистите, които притежават клубове

Клубът от Бело Хоризонте се намира в тежък период, като вече втори две години се подвизава във втората дивизия на местното първенство. Преди няколко месеца в страната бе приет закон, който позволява футболните клубове да стават частна собственост и Феномена закупи Крузейро с идеята да го изкара от кризата.

Това не е първият опит на легендарния нападател на Реал Мадрид в тази сфера. През 2018 той се завърна в La Liga, закупувайки 51% от акциите на Реал Валядолид, а впоследствие повиши процента до 82. Там той изпълнява и функцията на президент на борда на директорите, но засега управлението му носи спорни резултати. През миналия сезон отборът отпадна от първата испанска дивизия и в момента се състезава в Segunda Division.

Кои други футболисти се впуснаха в подобно приключение?

Дейвид Бекъм

Дейвид Бекъм - Inter Miami FC

Най-яркият пример за легенда на спорта, която е продължила пътя си в него като собственик. През 2007 година бившият състезател на Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид направи трансфер в американския LA Galaxy, с което промени облика на цялото първенство.

Това негово решение не само привлече значително повече внимание към футбола в САЩ, но и отвори вратата за редица други европейски звезди отвъд океана. Ключова в договора му бе клаузата, която му даваше правото да притежава клуб в първенството при по-ниски такси.

Той се възползва през 2014, когато срещу 25 милиона долара се сдоби с акции в Inter Miami FC и започна процес по осигуряване на място за отбора в MLS. През 2020 това стана действителност и към състава се присъединиха играчи като Блез Матуиди и Гонзало Игуаин. Дори и при наличието на подобни звезди обаче към момента клубът изпитва трудности да се наложи в първенството и миналата година завърши 11-и в Източната конференция.

Дидие Дрогба

Дидие Дрогба - Phoenix Rising

Някои състезатели дори не е нужно да чакат до края на кариерите си, за да се превърнат в собственици на клуба, в който играят. През 2017 Дидие Дрогба се превърна в първия активен футболист, който притежава част от акциите на отбора си.

Легендата на английския Челси подписа договор със състезаващия се във втората дивизия на САЩ Phoenix Rising FC - първенецът на щат Аризона.

Макар да изкара само един сезон на терена, успя да отведе клуба до първите плейофи в историята му, а след това продължи да допринася и като собственик - през 2021 година Phoenix Rising спечелиха Западната конференция.

Златан Ибрахимович - Малмьо

Докато и други бивши футболисти като Паоло Малдини се насочиха към американските отбори, може би най-дискусионен преход към света на футболните собственици направи Златан Ибрахимович.

През 2019 той реши да закупи 23.5% от шведския Hammarby IF, което доведе до бурни реакции от страна на привържениците на клуба, от който тръгна кариерата му - Малмьо.

Макар да не се задържа дълго в Малмьо, Златан поддържаше добри отношения с тях, намеквал е на няколко пъти, че би се завърнал под някаква форма и дори получи статуя в своя чест през октомври 2019. Само месец по-късно обаче обяви решението си да закупи част от акциите на конкурентен отбор от първенството и това вбеси феновете на юношеския му клуб, които унищожиха монумента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024