От Швейцария световните лидери настояха за консенсус относно края на войната в Украйна Снимка: © Getty Images

Лидерите на западните държави настояха за консенсус относно края на войната в Украйна на срещата на върха в Швейцария в неделя.

Повече от 90 страни участваха в двудневните преговори в луксозния курорт Бюргенсток край Люцерн.

На срещата беше обсъден предложеният от Киев план от 10 точки за прекратяване на военните сражения, както и три други теми, сред които ядрената заплаха, продоволствената сигурност и хуманитарните нужди в Украйна.

В проекта на заключителната декларация, видян от агенция "Ройтерс", руското пълномащабно нахлуване в Украйна се нарича "война" - етикет, който Москва отхвърля. В документа се призовава за възстановяване на контрола на Киев върху атомната електроцентрала в Запорожие и пристанищата в Азовско море, както и за зачитане на териториалната цялост на Украйна.

На конференцията обаче беше пропуснато разглеждането на по-тежки въпроси като следвоенното развитие на воюващата страна, дали Украйна може да се присъедини към НАТО и как би могло да се осъществи изтеглянето на руските сили.

Москва контролира около 20% от територията на Украйна.

До часове в Швейцария се очаква да бъде определен и домакинът на друга подобна среща - вероятно това ще бъде Саудитска Арабия.

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер вече предупреди, че е твърде рано да се каже в какъв формат би могла да се проведе тя и дали Русия ще участва в нея.

В петък руският президент Владимир Путин постави свои условия за прекратяване на войната. Той иска Киев да отстъпи повече територия, да изтегли войските си по-навътре в собствената си страна и да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО. Предложенията му бяха отхвърлени от Украйна, САЩ и НАТО.


Президентът Володимир Зеленски Световни лидери се събират за среща на върха в опит да изработят план за мир в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024