От Тейлър Суифт до Succession: Как поп културата стана част от часовете по право и икономика в САЩ?

Хари Стайлс, Бийонсе и Тейлър Суифт са едни от най-големите имена на световната музикална сцена. Но от известно време тяхната популярност нараства и в академичните среди, тъй като все повече преподаватели се обръщат към различни поп звезди, с които да обяснят на студентите си глобални културни и социални проблеми.

Редица американски университети обновяват учебните си програми, така че да вкарат в тях неща от съвременния живот и поп култура. А примери от света на известните личности се дават като обяснения в специалности като право, икономика и психология.

Теорията за "основи на бизнеса" например е заменена от курсове, фокусирани върху бизнес стратегията на Бийонсе. От следващата пролет университет в Тексас ще открие своя дисциплина "Хари Стайлс и култът към знаменитостите: Идентичност, интернет и европейската попкултура", с който ще преподава социални теми, свързани с пола, расата, сексуалността и медиите.

Поп културата дори се намесва и в по-традиционни специалности като правото. През следващия семестър професорът от Южна Дакота Шон Камър ще води курса си по юридическо писане, като се фокусира върху Тейлър Суифт, разказва бизнес изданието "Insider".

Идеята му е да се свърже със студентите си, като същевременно ги накара да преосмислят юридическите термини и език през призмата на музиката и изкуството.

"Ако можем да се забавляваме, докато изследваме някои от тези сложни теоретични правни проблеми или въпроси, вярвам, че учениците ще бъдат вдъхновени да мислят по-дълбоко и да се развиват", споделя Камър.

Тенденцията се придвижва и към Европа, където творчеството на Тейлър Суифт "влезе в учебниците" по литература в Гентският университет в Белгия.

Явлението не е ново, но изглежда, че учебните часове, посветени на знаменитости, стават все популярни, тъй като попкултурни икони като Суифт оказват все по-голямо влияние върху социалното поведение, потребителските тенденции и икономиката.

През последните години сериалът "The Wire" вдъхнови множество курсове по наказателно право в САЩ, а Калифорнийският университет в Лос Анджелис предлага подобен такъв, наречен "Правото на Илон Мъск", посветен изцяло на бизнес сделките на милиардера и списъка със съдебни дела, пред които той е изправен.

Все по-често се появяват и дисциплини, които използват успеха на популярни лица, за да обяснят с него редица социологически тенденции. Например университетът в Мичигън предлага курс, фокусиран върху албума на Бионсе - "Lemonade", за да разкаже за феминизма и правата на чернокожите.

А в Държавния университет на Аризона има часове по социална психология, които изследват поведението на конкретни знаменитости.

Но университети не черпят вдъхновение само от музиката. От миналата година университетът на Вирджиния предлага курс по корпоративно право, разработен около сериала "Succession" (Наследници). Той разглежда юридическите въпроси от продукцията на HBO като засяга управлението на големи компании, ценни книжа и други подобни теми.

Преподавателката Кати Хванг споделя пред "Insider", че се опитва да привлече и да възпита любов към ученето сред студентите си.

"За мен е важно не толкова какъв е моят стил на преподаване, а какъв е стилът на студентите ми. Мисля, че е важно като учител да продължавам да се развивам и да се опитвам да посрещна учениците там, където самите те се намират в момента", споделя тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024