Творчеството на Тейлър Суифт ще се изучава за първи път в европейски университет

Тейлър Суифт влиза в учебниците по литература и творчеството ѝ ще се изучава като част от избираема дисциплина в Гентският университет в Белгия. Това е първият по рода си курс в Европа, вдъхновен от поп изпълнителката.

Студентите ще изучават темите, стиловете и техниките на известни исторически автори през призмата на творчеството на Суифт. В част от нейните песни могат да бъдат открити мотиви от английската литература, включително и препратки към произведения като "Ромео и Жулиета", "Джейн Ейър", "Алиса в страната на чудесата" и други.

"Никога не съм получавал толкова много имейли от развълнувани студенти, които питат дали могат да посещават курса. А всъщност и нестуденти, хора, които не са част от университета и които искат да участват по някакъв начин", казва Маккаузланд, доцент в белгийския университет.

Дисциплината ще започне през есента и се казва "Литература (Taylor's Version)" в препратка към заглавията на албумите на изпълнителката, които тя се наложи да презаписва, тъй като няма собственост върху записите на авторските си песни. Те бяха продадени от бившия ѝ музикален мениджър Скот Боршета на предприемача Скутър Браун през 2019 г.

Курсът в Гентския университет ще разглежда световната литература - от произведения от 14-и век до творби на Маргарет Атууд, като основната връзка ще е творчеството на Суифт.

"Това, което искам да направя, е да покажа на учениците, че макар тези текстове да изглеждат далечни, те могат да бъдат достъпни, ако ги погледнем от малко по-различен ъгъл. Така че Шекспир по един или друг начин разглежда много от същите въпроси като Тейлър Суифт днес, което изглежда безумно. Но е така", обяснява преподавателят на курса.

Текстовете на американската поп звезда вече се изучават в други висши учебни заведения, но в САЩ. Институтът "Клайв Дейвис" към Нюйоркския университет вече провежда курс, вдъхновен от певицата, а миналата година Тексаският университет включи поп звездата в програмата си с автори наред с други творци като Шекспир, Джон Кийтс и Силвия Плат.

Защо студентите ще учат за Тейлър Суифт?

Маккаузланд дава няколко примера защо творчеството на американската певица и композитор е свързано с часовете по литература. В нейната песен "The Great War" от последния ѝ албум "Midnights" доцентът вижда почерка на поетесата Силвия Плат и препратки към нейното стихотворение "Татко".

В друга нейна песен - "Wonderland" съдбата на двамата лирически герои е предопределена от това, че са направили "грешен завой и паднахме в заешка дупка" - точно както в книгата на Луис Карол. Мотиви на американския писател Ф. Скот Фицджералд също могат да бъдат забелязани в текстовете на Суифт в няколко от нейните песни, сред които "The Last Great American Dynasty" и "This Is Why We Can't Have Nice Things".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024
Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024
Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Живот

Къщата на надеждата: там, където малките неща дават на децата големи криле

Още на прага на къщата ни посреща четиригодишно, усмихнато, палаво момиченце, което няма търпение да ни покаже къде да седнем и да разгледа чантите ни, пълни с техника за снимки.

20:26 - 29.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024