Германия започна Световното със загуба и мълчалив протест срещу ФИФА и Катар Снимка: © Getty Images

Националният отбор на Германия демонстрира недоволството си срещу ФИФА и домакините на Световното първенство - Катар - заради заплахите им с наказания заради носенето на LGBT-лента от капитана на терена.

Играчите поставиха ръце на устите си по време на традиционната обща снимка преди първия им мач срещу Япония, завършил с изненадваща загуба за Германия.

Маншафтът водеше с 1:0 до 75-та минута, когато допусна Япония да изравни, а по-малко от 10 минути по-късно получи втори гол и така и не успя да се възстанови до финала. Три точки за Япония, нула за Германия в Група Е.

  • Поведението им e директна реакция на забраната за поставяне на лента на камапнията "One Love" в защита на правата на хората с различна сексуалност.
  • 7 европейски футболни асоциации - включително Германия и Англия - имаха намерения да покажат солидарност с LGBT-общността, която е подлагана на гонения под ислямското законодателство в Катар.
  • ФИФА обаче обяви, че ако капитаните излязат с подобна лента, ще рискуват да бъдат изгонени.

Вместо това организаторите си измислиха собствени ленти с послания в стил "Не на дискриминацията", на които не се виждат цветовете на дъгата. Белгийският национален отбор дори беше принуден да смени резервните си екипи, които се оказаха прекалено шарени...

"С лентата на нашия капитан искахме да дадем пример за ценностите на нашия национален отбор - разнообразие и взаимно уважение. Това не е политическо послание: правата на човека не може да се оспорват", се казва в позиция на германския футболен съюз DFB.

"Те би трябвало да са даденост, но това все още не се случва. Затова посланието е толкова важно за нас. Отнемането на правото ни да носим лентата е същото като да ни бъде отнет гласът. Отстояваме своята позиция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024