Открит е нов автопортрет на Винсент ван Гог - скрит под пластове лепило и боя в друга картина Снимка: © Getty Images

Нов автопортрет на Винсент ван Гог, скрит на гърба на известна друга негова работа от 1885 г. под слоеве боя, лепило и картон, са открили експертите от Националните галерии на Шотландия, съобщи британският вестник "Гардиън". Изключително ценната находка се е появила под платното "Глава на селска жена", картина на художника, която в момента се консервира рутинно от специалистите.

"Беше изключително вълнуващо", разказва Лесли Стивънсън, старши консерватор в Националните галерии на Шотландия, от чиято колекция е известната творба, "крила" повече от век находката.

Автопортретът се появява при използване на X-ray технология при заснемане на произведения на изкуството по време на консервация и реставрация. "Глава на селска жена", подарена на Шотландия през 1960 г. от единбургския адвокат Александър Мейтланд, е била снимана отново по време на подготовката за лятната изложба на Кралската шотландска академия, посветена на френския импресионизъм - въпреки че Ван Гог е холандец, той прекарва голяма част от живота си във Франция.

Рентгеновите плаки са проявени в старомодна тъмна стая и когато Стивънсън видяла снимките, разбрала, че гледа лицето на самия художник.

По-нататъшните изследвания показват, че става дума за част от поредицата експериментални автопортрети на импресиониста - има пет подобни творби, изложени в Музея на Ван Гог в Нидерландия. Те са рисувани на гърба на по-ранни платна от времето, когато художникът живее в Нуенен. В периода декември 1883 г. - ноември 1885 г. той рисува селски етюди, един от които е ранният му шедьовър "Селяни, ядящи картофи".

Франсис Фаул, старши куратор на отдела за френско изкуство в шотландската национална галерия, казва, че откритието, което се смята за първо по рода си за институция в Обединеното кралство, допринася за разбирането ни за решаващия период в творческото развитие на Ван Гог, когато той за първи път се сблъсква с работата на френските импресионисти след преместването си в Париж през 1886 г.

Вдъхновен от Жорж Сьора и Пол Гоген, Ван Гог възприема по-цветен и експресивен стил на рисуване, като за първи път експериментира с техниките за работа с четката и използва себе си като модел. Рисува на гърба на други платна, за да спести пари.

"Този период, в който започва да създава автопортрети, е ключов за развитието на зрелия му стил", обяснява Фаул.

Сега консерваторите ще започнат процеса на разкриване на автопортрета. Какво е състоянието му под пластовете картон и лепило не се знае. Целта на специалистите е да запазят и оригиналната картина "Глава на селянка". "Предизвикателството ще бъде премахването на лепилото от слоевете маслена боя, като се използва разликата в разтворимостта на лепилото на животинска основа и боите", обяснява Стивънсън.

"Откриването на нова творба е нещо изключително", казва тя - "Всяко нещо, което ни дава повече информация за художника, е огромен принос и само показва ползата от технологичния анализ - все още можем да откриваме нови неща."

Средно по 300 запитвания от хора, които смятат, че са попаднали на неизвестна или изгубена творба на един от най-влиятелните художници в модерната епоха, проучва музеят "Ван Гог" в Амстердам. Много малко от тях се оказват основателни.

През 2013 г. пейзажът "Залез в Монмажур", нарисуван две години преди смъртта на артиста през 1890 г. и забравен на норвежки таван, беше изложен в нидерландската столица, а миналата година негова скица с молив на изтощен работник беше открита, след като повече от век е престояла непоказвана в частната колекция на холандско семейство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024