Снимка: © Getty Images

Нов автопортрет на Винсент ван Гог, скрит на гърба на известна друга негова работа от 1885 г. под слоеве боя, лепило и картон, са открили експертите от Националните галерии на Шотландия, съобщи британският вестник "Гардиън". Изключително ценната находка се е появила под платното "Глава на селска жена", картина на художника, която в момента се консервира рутинно от специалистите.

"Беше изключително вълнуващо", разказва Лесли Стивънсън, старши консерватор в Националните галерии на Шотландия, от чиято колекция е известната творба, "крила" повече от век находката.

Автопортретът се появява при използване на X-ray технология при заснемане на произведения на изкуството по време на консервация и реставрация. "Глава на селска жена", подарена на Шотландия през 1960 г. от единбургския адвокат Александър Мейтланд, е била снимана отново по време на подготовката за лятната изложба на Кралската шотландска академия, посветена на френския импресионизъм - въпреки че Ван Гог е холандец, той прекарва голяма част от живота си във Франция.

Рентгеновите плаки са проявени в старомодна тъмна стая и когато Стивънсън видяла снимките, разбрала, че гледа лицето на самия художник.

По-нататъшните изследвания показват, че става дума за част от поредицата експериментални автопортрети на импресиониста - има пет подобни творби, изложени в Музея на Ван Гог в Нидерландия. Те са рисувани на гърба на по-ранни платна от времето, когато художникът живее в Нуенен. В периода декември 1883 г. - ноември 1885 г. той рисува селски етюди, един от които е ранният му шедьовър "Селяни, ядящи картофи".

Франсис Фаул, старши куратор на отдела за френско изкуство в шотландската национална галерия, казва, че откритието, което се смята за първо по рода си за институция в Обединеното кралство, допринася за разбирането ни за решаващия период в творческото развитие на Ван Гог, когато той за първи път се сблъсква с работата на френските импресионисти след преместването си в Париж през 1886 г.

Вдъхновен от Жорж Сьора и Пол Гоген, Ван Гог възприема по-цветен и експресивен стил на рисуване, като за първи път експериментира с техниките за работа с четката и използва себе си като модел. Рисува на гърба на други платна, за да спести пари.

"Този период, в който започва да създава автопортрети, е ключов за развитието на зрелия му стил", обяснява Фаул.

Сега консерваторите ще започнат процеса на разкриване на автопортрета. Какво е състоянието му под пластовете картон и лепило не се знае. Целта на специалистите е да запазят и оригиналната картина "Глава на селянка". "Предизвикателството ще бъде премахването на лепилото от слоевете маслена боя, като се използва разликата в разтворимостта на лепилото на животинска основа и боите", обяснява Стивънсън.

"Откриването на нова творба е нещо изключително", казва тя - "Всяко нещо, което ни дава повече информация за художника, е огромен принос и само показва ползата от технологичния анализ - все още можем да откриваме нови неща."

Средно по 300 запитвания от хора, които смятат, че са попаднали на неизвестна или изгубена творба на един от най-влиятелните художници в модерната епоха, проучва музеят "Ван Гог" в Амстердам. Много малко от тях се оказват основателни.

През 2013 г. пейзажът "Залез в Монмажур", нарисуван две години преди смъртта на артиста през 1890 г. и забравен на норвежки таван, беше изложен в нидерландската столица, а миналата година негова скица с молив на изтощен работник беше открита, след като повече от век е престояла непоказвана в частната колекция на холандско семейство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени