"Аз съм Елизабет Кравец и съм “Мис България” 2023" Снимка: © Facebook/Mira Mateeva

Казусът с лишаването на Елизабет Кравец от титлата “Мис България” е изцяло правен, тъй като се отнася за договорни отношения между организаторите на конкурса за красота и победителката, които обаче не включват по никакъв повод отнемането на нейната титла.

Това каза за “Булевард България” Мира Матеева - агентката на Кравец и дългогодишен организатор на конкурса “Мис Варна”. По думите ѝ отнемането на титлата “Мис България” от победителката не е практика.

Сама Кравец публикува своя позиция в Инстаграм, в която споделя, че с организатора на конкурса “Мис България” не е разговаряла от месеци и за нея е изненада, че той има претенции към титлата ѝ, като публично и без никакво предизвестие е решил да публикува поредица от внушения.

"Винаги съм вярвала, че това е конкурс за красота, а не за обслужване на нечии бизнес интереси.", пише още Елизабет.

В началото на седмицата организаторите на националния конкурс обявиха, че лишават 18-годишната варненка от короната поради “неспазване на задълженията ѝ и нейно участие в дейности, които противоречат на ценностите на организацията". Става дума за задължения като участия в събития, рекламни кампании и други ангажименти.

Според Матеева обаче дори да има подобни нарушения на клаузи от договора или спор между двете страни те се решат по съдебен път.

“В случая говорим за нещо, което се отнася единствено за евентуално доказване дали Елизабет е в нарушение или не е. Дело не е заведено, претенции към този момент няма. Но дори и да се стигне до евентуално дело по договор това не касае по никакъв повод и начин отнемане на титлата “Мис България”. Единствено има някакъв финансов характер, ако бъде доказано нарушение”, казва тя.

Матеева посочва още, че в световен мащаб отнемането на подобни титли се случва по една основна причина - т.нар. аморално поведение, което може да се изразява в неприлично държание или евентуални голи фотосесии. Случаят на Елизабет обаче изобщо не е такъв.

Елизабет Кравец спечели “Мис България” през септември 2023 г., като беше избрана сред общо 20 претендентки от многочленно жури. Позицията за лишаването от победата ѝ сега е публикувана от името на Гаел Бонел Санчес - организатор на събитието, което според Матеева поставя под въпрос части от начина за провеждане на конкурса.

“Отнемането на титли не става по този начин. Тя е избрана на този конкурс благодарение на многочленно жури. Това не е едноличен процес, а с този си акт на действие излиза все едно, че е едноличен. Не може 20 човека да те изберат единодушно и в друг момент един човек да реши да ти отнеме титлата”, допълва представляващата Кравец.

Кравец е родена в Израел, но от 10 години живее в България. Тя е от българо-украински произход, като майка ѝ е българка. 18-годишното момиче е шампионка на България по спортни танци, както и полуфиналистка на световното през 2021 г. Преди да спечели “Мис България” е носител и на титлата "Мис Варна" 2023 г.

"Задълженията ми по договора до момента са изпълнявани от моя страна и ако някой има друга гледна точка или претенции, винаги може да ги отправи към съда, каквато възможност е предвидена в точката за прекратяване на договора. Всички други опции са свързани с взаимно съгласие, каквото аз не съм давала.

Предполагам, че зад това действие може да стоят финансови проблеми, наранено его или скрити договорки с партньори на събитието, но те не могат да бъдат прехвърляни на мен. Не е случайно, че в писмото не са посочени никакви аргументи или конкретни факти за този гняв.", пише в позицията си Елизабет.

"Като доказал се спортист аз съм възпитана на отговорност и дисциплина. Точно такова отношение имах към тази титла и персонално към ангажиментите с организатора на събитието.

За съжаление това не беше двустранен процес и насреща не получавах нищо освен поставяне на нови условия, на които в даден момент спрях да обръщам внимание.

Истината е, че всички мои постижения - 8-кратен шампион на България, 7-ма в света и втора в Европа по спортни танци, носителка на титлите “Мис Варна” и “Мис България” 2023 са благодарение на труда, постоянството и подкрепата на хората, които са до мен. Т

ова дали ще мога да използвам една или друга титла няма да ме определи като човек. Няма да ме направи по-слаба или по-силна, няма да ме направи по-добра или по-лоша.", продължава тя.

Кравец дава съвет и за следващите участнички в ‘’Мис България’’ - "Да внимават с подводните камъни, които г-н Санчез полага в отношенията си с момичетата!".

Накрая Елизабет подписва позицията си с "Аз съм Елизабет Кравец и съм “Мис България” 2023. До нови срещи."

Победителката в конкурса "Мис Варна" 2023 Елизабет Кравиц Новата "Мис Варна": Родена съм в Украйна, но се чувствам напълно българка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024