Първи ден на 49 НС, първи провал: Няма мнозинство за нов председател на парламента

12:45 ч. - Парламентът се върна от почивка само за да се разпусне за следващия ден. Председател така и не беше избран, не беше обсъдено и предложението на Асен Василев.

Вместо това Тошко Йорданов от ИТН излезе на трибуната, за да защити вота на ИТН в подкрепа на Росен Желязков като кандидат на първата политическа сила.

11:45 ч. - Асен Василев предложи председателят на 49 НС и на Правната комисия да се редуват между ГЕРБ и ПП-ДБ като най-големи сили на всеки 2 месеца.

"Знаем, че това е нестандартно решение, но ние се намираме в нестандартна ситуация. Това е един възможен изход от кризата, в която току-що влязохме", каза Василев.

По негово искане Вежди Рашидов разпусна заседанието за 30-минутна почивка.

Василев мотивира идеята си за ротационните смени, като даде за пример "европейските институции".

В Европейския парламент, където първата половина от мандата (2,5 г.) беше председателствана от покойния социалист Давид Сасоли и се довършва от Роберта Мецола от ЕНП, обаче ситуацията е коренно различна.

ЕНП и Социалистите съставиха коалиционно управление на Европейската комисия след изборите от 2019 г. - постът на председател на ЕП беше един от ключовите въпроси по време на преговорите за разпределение на позициите на комисарите и шефа на ЕЦБ.

В случая с ГЕРБ и ПП-ДБ - такава договорка няма, а и едва ли ще има, доколкото може да се съди по заявките на самия Асен Василев, което прави предложението му доста по-различно от практиката в ЕП.

Мандатът на ЕП не е прекратяван предсрочно, което прави и възможно планирането за период от 5 години напред - докато идеята на ПП-ДБ за 2-месечна ротация подсказва колко несигурно е бъдещето на 49 НС.

11:42 ч. - Само ИТН гласува заедно с ГЕРБ за Росен Желязков.

Кандидатът на ГЕРБ полиучи само 79 гласа "За", като ПП, ДПС и БСП бяха "Въздържали се". Против гласуваха само 8 души от "Възраждане", а остатъкът от групата се въздържа.

11:40 ч. Парламентът не подкрепи Петър Петров (Възраждане) за председател на 49 Народно събрание

За гласуваха само от Възраждане, а ГЕРБ странно отказа да участва във вота, като само 2-ма души дадоха глас "против"

10:33 ч. Кирил Петков: Ако ГЕРБ състави кабинет, ще сме конструктивни по политиките от нашата програма

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков посвети първата си декларация в 49 Народно събрание на своеобразен преразказ на предизборната си програма - с една ключова заявка на финала.

"Ще внесем тези приоритети още в първите дни. Ако първият мандатоносител успее да формира правителство с други политически сили, това правителство може да бъде сигурно, че ние ще сме конструктивни по всички изброени политики и ще подкрепим тяхното приемане. Може да бъде сигурно, че с цялата си сила ще се борим срещу всеки корупционен риск и подмяна на интереса на българските граждани. Ако правителството не се формира с първия мандат, ще предложим кабинет с тези приоритети", каза той.

Цялата останала негова реч беше повторение на позициите, които ПП и ДБ застъпваха в рамките на кампанията.

Петков изненада залата и наблюдателите, като започна списъка с прироритети не с друго, а със земеделието.

"Земеделието и подпомагането на малките и средни ферми трябва да стане национален приоритет - не е нормално да внасяме 70% от месото, 30% от млякото. Време е да насочим повече средства в малките и средни ферми. Това е единственият начин до българската трапеза да стигнат по-добри храни на по-ниски цени без пестициди", обяви той.

На второ място той постави инфраструктурата и изграждането на транспортни връзки до "много райони, които са напълно откъснати без магистрали, тунели, жп-линии".

"Време е да направим прозрачни процедури и тези проекти да бъдат осъществени без корупция и с истински последващ контрол", каза още той.

Шенген беше третата му тема, през която Петков вкара и основния приоритет на ДБ на изборите - съдебната и антикорупционната реформа и реформата в службите за сигурност.

"Време е България да влезе в Шенген - би било пагубно, ако бъде отделена от Румъния. Българските граждани не трябва да се чувстват като втора ръка европейци. Нашите компании изнасят за Европа и могат да бъдат конкурентоспособни, но техните стоки не трябва да чакат по границите 4 или повече дни, само защото не сме в Шенген", каза Петков.

Той се ангажира и с подкрепа за бюджет с дефицит от 3% и "социална програма, която да намалява неравенствата в българското общество".

10:23 ч. От ГЕРБ-СДС са готови да разговарят с всички партии

Нито една от партиите не може да реши политическата криза сама, затова "в името на победата" ГЕРБ-СДС е готова да разговаря с всяка една от партиите в новия парламент. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ в словото си при откриването на 49-ото Народно събрание.

Тя обясни, че партията, която спечели най-голям вот на изборите, все още няма самочувствието, че са ги спечелили, тъй като ясно виждат, че гледната им точка е само една от многото в парламента.

"Нашата победа няма как да се състои в проценти, числа, депутатски места. Нашата победа би била валидна единствено ако 49-ото Народно събрание успее да възстанови базисните обществени консенсуси, да излъчи управление и да създаде среда на взаимоотношения отвъд конфликти и скандали", заяви Атанасова.

В словото си тя призова депутатите да проявят смирение и да "потиснат гордостта си". Атанасова заговори за редица изпитания, които са се появили през последните две години и каза, че от ГЕРБ са отворени за диалог.

"Решаването на политическата криза не може да се случи по удобен за партиите начин - за нито една от партиите. Въпрос на политическо лидерство е правилните решения да се вземат навреме независимо от вътрешнопартийните недоволства", допълни тя.

10:17 ч. Радев раздаде задачи на 49-ото Народно събрание

"Силно се надявам бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни политики - ако това не стане служебното правителство ще внесе бюджет", това обяви Румен Радев в първата си реч пред 49 Народно събрание.

Радев разпредели серия от задачи, които той определи като "неотложни" за новите народни представители - бюджет, План за възстановяване и устойчивост, съдебна реформа и модернизация на армията, но не със замяна на старо българско въоръжение за друго "старо".

"Без съмнение приемането на закона за бюджета е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира както доходите на българските граждани в условия на криза и инфлация, така и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата", обяви той.

"Очаквам това НС да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме разработените от него закони по Плана за възстановяване. Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа е осъзната реална цел за развитието ни като справедливо общество, а не абстрактна тема от предизборни кампании. Очаквам да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива, ще решим проблемите с модернизацията. Такъв подход за мен е бягство от отговорност и спрямо нашите съюзнически задължения, които изискват развитието на съвременни отбранителни способности", каза той.

Президентът прогнозира, че устойчиво ново управление може да има само на основата на "ясни и споделени приоритети, да не забравяме и ценности".

"От вашите решения зависи просперитета на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги, а с действия, загърбване на тяснопартийни интереси и с поставяне на амбициозни национални цели", каза още той.

10:16 ч. - Костадин Костадинов и депутатите от групата му отказаха да се изправят на крака при изпълнението на химна на Европейския съюз - също както при всяко друго откриване на Народното събрание с участие на "Възраждане".

Словото на Вежди Рашидов:

"Молих се за разум, дълбоко вярвах, че разумът е основното необходимо нещо, за да може България да се оттласне от дъното. Народът все повече живее с чувството за липса на сигурност. За съжаление днес отново се срещаме с отказ от диалог, с глупави мантри за минало и бъдеще, услужливо пропускайки настоящето. Само днес ние, живите, създаваме онова, което ще е необходимо за бъдещето. Дори в "Божествена комедия" пътят от Ада към Рая минава през чистилището. Останалото е утопия за мечтатели".

"От коя камбанария някои бичуват греха? Покаянието е между Бога и грешника, а не между политици и българския парламент. Ако затова ставате политици, не си губете времето. Това не е пътят, не е политика. Хората не желаят това, искат стабилно правителство, което да гарантира спокойствието на всички, да върне надеждите и усмивките. Останалото е просто омраза за сметка на хората", обяви още Рашидов.

В речта си той реши да разкаже за своя среща в Цар Калоян с хора по време на предизборната кампания - един от тях му е направил особено впечатление.

"Единственият проблем от един възрастен човек беше за едно пътче, което води от селото до гробището, с неистова молба за помощ. Дълбоко разбирах, че това е пътят, по който той всеки ден минава, за да поседи до най-близките си, за да сподели самотта си. Не разбирам какво друго може да свали на земята един политик, какво друго е необходимо да си избраник на същия народ", каза той.

10:05 ч. - 49 Народно събрание започва първото си заседание с проверка на кворума от Вежди Рашидов.

235 от 240 души се регистрираха при първото преброяване.

На тържествено откриване новите 240 народни представители ще положат клетва. Очаква се присъствието на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, служебните министри, както и от представители на съдебната власт, дипломатическия корпус и религиозните общности в страната. Двама посланици не са поканени - на Русия и на Беларус - заради започната от Кремъл пълномащабна война в Украйна, която и Минск подкрепя.

В състава на новия парламент влизат 6 партии и коалиции. Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ".

Първата задача на 49-ото НС е изборът на председател. До момента обявените кандидатури за поста само две. ГЕРБ ще предложи Росен Желязков, а "Възраждане" - Петър Петров.

Парламентарната традиция е на поста да застане човек, посочен от най-голямата парламентарна сила - в случая ГЕРБ. А големият въпрос е ще има ли кой да подкрепи Желязков този път.

Дотук само ГЕРБ (69 мандата) осигуряват категорична подкрепа за него. Йордан Цонев от ДПС (36 мандата) подсказа, че е възможно парламентарната група на движението да подкрепи Росен Желязков.

Против ще гласуват от ПП-ДБ (64) и "Възраждане" (37 мандата).

БСП (23 мандата) възнамеряват да гласуват при първия вот с "въздържал се" и няма да излъчват свой кандидат за председател.

Неясна все още е позицията на "Има такъв народ" (11 мандата), които пазят мълчание от изборите насам.

В предишния парламент процедурата по избор на ръководител беше първият препъникамък за депутатите, като тя продължи цели три дни. Номиниран отново беше Росен Желязков, но така и не се събра нужното мнозинство от поне 121 депутати, които да го изберат. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отказаха да гласуват "пръв сред равни" в Народното събрание да е номиниран от партията на Бойко Борисов човек. Тъй като по конституция изборът трябва да е на първото заседание, то на практика продължи 3 дни, докато лидерката на БСП Корнелия Нинова тогава не предложи "компромисен вариант" - Рашидов да поеме поста като титуляр. Така и стана, а в краткия мандат на това Народно събрание той рядко водеше заседанията - това беше отговорност на заместниците му - най-често на Росен Желязков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024