Най-новият ядрен бомбардировач B-21 Raider полетя за първи път Снимка: © Twitter

Най-новият военен самолет на американските военновъздушни сили B-21 "Raider" направи първия си тестови полет, с което все повече се доближава до това да се превърне в следващия ядрен бомбардировач.

Десетки ентусиасти на авиацията и фотографи се събраха около завод 42 в Палмдейл, Калифорния, за да наблюдават първия полет на новия бомбардирировач. Крилообразният самолет е първият, който компанията Northrop Grumman разбратва от 30 години насам. Последното подобно съоръжение е B-2 Spirit, който дебютира през 1988 г.

B-21 ще може да доставя както конвенционални, така и ядрени оръжия по целия свят, като използва възможности за зареждане с гориво на големи разстояния и във въздуха. Името "B-21" е дадено заради това, че той е първият бомбардировач на 21-ви век, и е наречен "Raider" в чест на "смелия дух" на летците, извършили изненадващия рейд над Токио през Втората световна война, станал известен като Рейд на Дулитъл.

Бомбардировачът е с обсег от 9600 км и полезен товар от 10 тона. Той е проектиран с тънки въздухозаборници и големи въздухозаборници. Създаден е да нанася удари по вражеска територия. Northrop нарича самолета самолет от шесто поколение, предвид способността му да се свързва с други самолети и лесно да интегрира бъдещи оръжия в системната си архитектура. Определян е също и като "гръбнака на бъдещата американска авиация".

Военновъздушните сили планират да построят поне 100 такива самолета, като за целта ще използват усъвършенствани материали, както и стелт технология, за да бъдат по-устойчиви в бъдещи конфликти. Планира се самолетът да се произвежда във варианти с пилоти и без пилоти.

Предвижда се всеки от самолетите да струва приблизително 750 млн. долара. Въпреки това ВВС на САЩ пазят в тайна подробната информация за цените, заради което не може да се направи пълна оценка на разходите. В момента се произвеждат шест тестови самолета, като всеки от тях е в различен етап на слогбяване.

По военната програма, която се изпълнява под строга тайна, работят над 8000 души от Northrop Grumman, индустриални партньори и военновъздушните сили. Служителите се опитват да защитят подробностите по проекта, за да попречат на Китай да получи достъп до технологията на оръжието и да създаде подобна версия, както е станало с други модерни американски оръжейни системи като например изтребителя F-35.

Първото излизате на B-21 Reider е важна стъпка в кампанията за "нанасяне на удари за възпиране на агресия и стратегически атаки срещу Съединените щати, съюзниците и партньорите", заяви говорителката на ВВС Ан Стефанек.

B-21 също така разполага с по-издръжлив материал с ниска видима повърхност, който позволява да бъде използван като стелт, което ще изисква по-малко поддръжка и ще намали до минимум оперативните разходи и престоя, каза в интервю пред "Ройтерс" Дъг Янг, вицепрезидент на сектора в компанията.

Военният самолет беше представен публично през декември 2022 г., но първият му полет се очаква от години. През 2019 г. един от високопоставените генерали на ВВС намекна, че той може да се осъществи още през декември 2021 г., но по-късно службата измести тази дата до средата на 2022 г. Впоследствие тя беше отложена до 2023 г.

B-21 е част от усилията на Пентагона да модернизира и трите клона на ядрената си програма, която включва ядрени балистични ракети, изстрелвани от силози, и бойни глави, изстрелвани от подводници. Инвестициите в сектора на отбраната идват на фона на засиленото напрежение между САЩ и Китай, като Вашингтон се опитва да отговори на бързата военна модернизация на Пекин.

Най-новият бомбардировач на американските ВВС - B-21 Raider САЩ показаха новия си ядрен бомбардировач B-21 Raider - "гръбнакът на американската авиация"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024