Първият в света всеобхватен крипто закон получи финално „да“ в ЕС Снимка: © Getty Images

Страните членки на Европейския съюз одобриха финално Закона за пазарите на криптовалути, известен като MiCA и представляващ първият в света цялостен набор от правила за регулиране на този тип активи. Регламентът премина последното си законодателно препятствие с единодушното одобрение на европейските финансови министри, а с хода си Блокът тласка и държави като Великобритания и САЩ да наваксат изоставането си.

Членовете на Съвета по икономически и финансови въпроси (EcoFin) на ЕС приеха MiCA без възражения на заседание във вторник. На срещата днес бяха окончателно одобрение правилата, които вече бяха съгласувани от Европейския парламент през април.

Регулирането на криптовалутите стана особено належащо след срива на криптоборсата FTX. „Неотдавнашните събития потвърдиха спешната необходимост от налагане на правила, които ще защитят по-добре европейците, инвестирали в тези активи, и ще предотвратят злоупотребата с криптоиндустрията за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма“, заяви Елизабет Свантесон, министър на финансите на Швеция, която председателства заседанието.

MiCA, който създава единен подход към криптовалутите в целия европейски блок, бе приет от ЕП миналия месец в Страсбург, а с днешното „да“ от страна на финансовите министри регламентът е напът да се превърне в закон това лято, когато ще бъде вписан в официалния вестник на ЕС. След това има период, в който местните регулатори ще трябва да транспонират разпоредбите.

Очаква се законодателството да заработи от 2024 г. Някои правила относно стабилните монети ще бъдат въведени в рамките на една година, но за други ще са нужни около 18 месеца.

Какво предвижда MiCa:

  • Новите правила изискват фирмите, които искат да емитират, търгуват и съхраняват криптоактиви, токенизирани активи и стабилни монети в блока от 27 държави, да получат специален лиценз за това.
  • Министрите предприеха и стъпки за борба с укриването на данъци и използването на трансфери на криптоактиви за изпиране на пари, като направиха трансакциите по-лесни за проследяване.
  • Те постигнаха съгласие по изискването от януари 2026 г. доставчиците на услуги да получават имената на подателите и получателите в криптоактиви, независимо от превежданата сума.
  • Постигнато бе и съгласие за изменение на правилата за това как държавите членки си сътрудничат в областта на данъчното облагане, така че да обхванат трансакциите с криптоактиви, както и за обмен на информация относно предварителните данъчни становища за най-богатите лица.

Индустрията твърди, че иска сигурност в регулирането, като оказва натиск върху страните да копират правилата на ЕС, а върху регулаторните органи – да изработят глобални норми за трансгранична дейност.

Великобритания очерта поетапен подход, с акцент първо върху стабилните монети и идея след това да го разшири в посока криптоактиви, но няма твърд график. САЩ са се концентрирали върху използването на съществуващите правила за ценни книжа, докато решат дали да въведат нови индивидуални норми, както и кой ще ги прилага.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023