На живо: Вежди Рашидов открива 48-ото Народно събрание, Пеевски е на работа, 240 са в залата

11:00 - "Български възход" ще търси решения и иска одит на 10-15 личности, които разделят обществото

"Български възход" ще се концентрира върху намирането на решения по три основни обществени теми - сигурност, справедливост и солидарност. Това заяви лидерът на най-новата партия в парламента Стефан Янев.

Той каза, че българският народ е изпратил коалицията им в 48-ото Народно събрание, за да търсят решения, а не да демонстрират "партиен егоцентризъм".

Янев призова България да се държим подобаващо и да отправя ясни послания "с авторитет и изправен гръбнак" към съюзниците ни. Лидерът на "Български възход" допълни още, че в обществото има 10 или 15 личности, които "ни разделят и поляризират", и партията му ще работи за организирането на одит срещу тях.

"Личности чиято репутация е в основата на разделителни линии и липсата на диалог. Ще работим за създаване на механизъм за одит на тези 10-15 човека, който да завърши или с обвинение, или да спрем отровата и злобата в ежедневието си. Ако не го направим ще превърнем страната ни в територия, а народът ни в население", заяви Янев без да дава подробности кои точно са тези спорни личности.

Той покани всеки, който ще работи в интерес на българския народ, в "лодката на "Български възход" и заедно да плуваме срещу течението". А всеки, който се обяви срещу основните партийни принципи на сигурност, солидарност и справедливост, ще се счита за техен опонент.

10:50 - Христо Иванов към Радев: Не можем да се правим на Северна Корея на Балканите

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори пряко на заплахите на президента Румен Радев по повод позицията за войната в Украйна.

"Не можем да си позволим да смятаме, че като кажем "Ние сме за мир", ще настъпи мир. Ако не е достатъчно да го повторим един път - да го повторим три пъти и мирът ще кондензира като роса. Не става така", каза Иванов в речта си при откриването на 48 НС.

"Замитането на войната под килима, наричането ѝ с други имена илии да се твърди, че България може да остане в ролята на Северна Корея на Балканите, в измислена неутралност, не е въпрос дали си войнолюбец или не, а дали си отговорен към реалностите или не", каза той с препратка към коментарите на Радев срещу "малцинството на войнолюбците" в новия парламент.

Той определи като "несериозно" внушението, че ако България поддържа неутралитет, конфликтът може да отмине "точно нас".

Иванов се обяви за реформа на съдебната система, за да може да се реши политическата криза, която продължава да блокира нормалното управление на държавата в последните 2 години. Направи впечатление, че главният прокурор Иван Гешев беше решил да си тръгне, когато Иванов излезе да говори на трибуната.

Той посочи, че "корупционната разруха" на институциите е основният канал за прокарване на руското влияние.

10:35 ч. - Корнелия Нинова начерта план за справяне с кризите, но изключи от него купуването на нови изтребители

В декларацията си от трибуната на Народното събрание БСП заложи на това да изброява приоритети и решения за "каскада от кризи", пред които е изправена страната.

Лидерът на партията Корнелия Нинова се обяви за редица предложения за социалната политика, сред които налагане на таван на цените на парното, тока и газа, които партията ще внесе за обсъждане в парламента. Според нея въпросите, които трябва да бъдат решени, са четири - благосъстоянието на българите, финансовата стабилност, борбата с корупцията и гарантирането на мира.

Нинова се обяви и за безкомпромисна борба срещу "голямото зло за България" - корупцията, която по думите ѝ е и причина за бедността. В речта си тя повтори и някой от добре познатите позиции на БСП като тази, че страната не трябва да изпраща оръжие за Украйна. Партията ще гласува и срещу искането на служебния кабинет за купуване или наемане на нови изтребители

"Ние смятаме, че мирът е най-висшето човешко благо. Ние, имам предвид правителството, в което участвахме, осъдихме руската агресия в Украйна, но смятаме, че предоставяне на оръжие е въвличане на България в конфликта", каза Нинова.

В края на речта си лидерката на БСП цитира думи на президента Румен Радев, които той е отправил през септември 2020 г. по време на масовите антиправителствени протести срещу правителството на ГЕРБ. Думите му гласят: "Сега искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези с празните чекмеджета да водат диалог - е, няма как да стане".

Нинова тълкува изказването му, че изборът днес е именно "какво правителство искаме да направим". Тя обяви, че БСП ще продължи да се бори със стария модел на управление, както е правила през последните шест години.

10:10 ч. - Костадин Костадинов обрисува "мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа"

Председателят на "Възраждане" реши да попита гражданите на България дали са "доволни" от резултата на изборите, като коментира, че слабата активност на 2 октомври е резултат от "неверие, апатия, нихилизъм, душевна леност и деградация".

Резултатът, според него, бил "смъртната присъда на българската фасадно-парадна демокрация", която "евроатлантическата тълпа привежда в действие всеки ден".

Костадинов продължи с четенето на две стихотворения на Иван Вазов отпреди 140 години, за да покаже, че "не за първи път сме в криза".

09:50 - Мустафа Карадайъ от ДПС: Готови сме на диалог в името на гражданите

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ използва речта си при откриването на новия парламент, за да критикува както ГЕРБ, така и партиите, които са се обявили за тяхна опозиция, като в същото време очерта идеята си за „правителство с ясна разписана програма с конкретни срокове“.

„Много е лесно да кажеш, че избирателите са ти отредили място на опозиция, но това е просто безотговорно. Лесно е да кажеш, че с някой никога няма да говориш и да работиш. И ние лесно можем да правим това“, заяви той.

Според Карадайъ през последните 12 години ДПС е партията, която е била истинска опозиция на ГЕРБ и дори в последните избори са показали, че продължават да се борят с техния модел.

"Ние не искаме да сме с ГЕРБ. Не искаме да сме и с управлявалите през последната година и половина", заяви председателят на ДПС.

По думите му управляващите от ГЕРБ са вкарали национализма и популизма във властта и са провеждали репресивна политика. Той обвини и кабинетът "Петков" в това, че са пристъпили основния закон, "за да влязат във властта" и са "окрали парите на всички".

Въпреки критиките и към двете управляващи сили Карадайъ каза, че трябва да бъде направено всичко възможно, за да се положат усилия за съставянето на редовен кабинет с ясни задачи и план за действие.

09:30 ч. - Десислава Атанасова от ГЕРБ: Ще се стремим в парламента да има съгласие, а в страната – мир

Единството и мирът ще са в основата на позицията на коалиция ГЕРБ-СДС по всички въпроси в новия парламент. Това заяви ръководителят на ПГ на партията Десислава Атанасова.

Тя посочи, че 48-ото Народно събрание се случва „в момент на редица развиващи се кризи“, сред които са политическата нестабилност и войната в Украйна.

Атанасова описа мрачна картина за България и изтъкна, че единственото, което трябвало да се мисли сега е как да изправим страната на крака. По думите ѝ времето за „противопоставяне“ между политическите сили е изтекло.

„България се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие, отправяне на обиди и клевети от парламентарната трибуна към политическите опоненти или популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит, а обществото ни към анархия“, заяви Атанасова.

9:19 ч. - Президентът Румен Радев: Избирателите ще се почувстват предадени, ако парламентарното време бъде удавено в скандали

"Въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди. ПРед вас се открива възможността да доставите достойна следа в историята. Искрено се надявам 48 НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. Ключът е във вас - нужен е разум, кураж, за да се състави правителство, което да управлява във време на тежки изпитания", каза Радев.

"Всички съзнаваме, че 48 НС е изправено пред редица неотложни въпроси. Избирателите ще се почувстват предадени, ако парламентарното време бъде удавено в скандали", каза още той.

Радев направи и жест към Иван Гешев, като повтори неговите тези за "ръста на престъпността" и настоя за спешни мерки в тази посока. Служебният кабинет е готов да внесе проектобюджет, коментира още президентът.

9:15 ч. - "Възраждане" отказа да почете химна на Европейския съюз

9:04 ч. - Вежди Рашидов откри заседанието с реч за началото на демокрацията

Председателстващият парламента Вежди Рашидов започна речта си със спомени за първите години след падането на тоталитарния режим.

"Като малко момче мечтаех да открия света, да бъда най-добър. Спомням си началото с дългата коса и порива на младостта. Спомням си и наказанието, унижението и смените на времената. Спомням си революцията, Града на истината, гладната стачка на Великото народно събрание, протестите, песните и хората зад мегафоните.

Преодолявахме кризи и се борихме с бедствия, променяхме правила и издигахме основи. Много хора допринесоха за това - едни стоят още пред нас, други не бива да забравяме. Допуснахме грешки - едни се пребориха, много други страдаха, а трети избягаха. Сега стоим всички заедно след поредна тежка кампания - едни чегъртани, други обидени, трети забравени, четвърти обругавани, пети анатемосвани. И пак се чудим как, защо, накъде", каза той.

"Знам, че най-лесният път е агресията и отрицанието, но агресията ражда само агресия, а отрицанието - отрицание на отрицанието. Така докога? Затова ви моля, колеги, мислете", каза още бившият министър на културата.


Новоизбраното 48-о Народно събрание провежда първото си заседание днес.

Точно в 09:00 часа то ще бъде открито от най-възрастния депутат - Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. На тържествено откриване новите 240 народни представители ще положат клетва, като са планирани и обръщения от президента Румен Радев, както и от представители на парламентарно представените партии.

В състава на новия парламент влизат 7 партии. Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Една от първите задачи на новия парламент ще бъде изборът на председател. За поста се конкурират четирима желаещи от четири различни партии. Това са Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от "Продължаваме промяната", Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от "Възраждане". Именно изборът на председател на Народното събрание ще бъде и първият тест за това дали ще може да бъде съставено мнозинство в парламента.

На първото заседание освен президента ще присъстват и други гости, сред които служебният премиер Гълъб Донев, представители на съдебната власт и на дипломатическия корпус. Руската посланичка Елеонора Митрофанова обаче няма да е сред тях, тъй като тя и посланикът на Беларус не получиха покана за събитието след решение на мнозинството от партиите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024