Пеевски и Борисов в синхрон срещу Денков - от ГЕРБ нямали министри, само Габриел

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски отговориха в пълен синхрон на премиера Денков, който тази сутрин заяви, че твърдението на ГЕРБ, че имат само едно министерство, не отговаря на истината.

"Всеки ден разбирам от тях (ПП-ДБ), че трябва да мълчим. В изказванията им виждам откровени неистини. Опити да си създават ребрандиране на имиджа, който имаха", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и повтори тезата си, че "всички ресурсни министерства са ваши, само Външно е наше”, добави Борисов.

Той коментира и изказването от преди дни на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който заяви, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, напрмер, също е предложен от ГЕРБ.

"Трябва да си кажем честно, че министърът на МВР е към тях. Вътрешният министър е министър на България, не на ГЕРБ. Аз не съм преговарял с него за министър, преговаря г-н Петков", посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обаче пропусна факта, че след погрома в София по време на протеста срещу ръководството на БФС, ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов.

През ноември 2023 г. Николай Денков заплашваше да подаде оставката на целия кабинет, ако Стоянов не поеме политическа отговорност за полицейското насилие по време на протеста срещу БФС. Още тогава стана публично ясно, че не само Мария Габриел представлява ГЕРБ в управлението, а някои министри са "подавани" от ГЕРБ. Делян Пеевски и Бойко Борисов недвусмислено дадоха да се разбере кой държи властта в МВР, защитавайки го от поисканата оставка.

Ние, за разлика от Денков, не считаме, че министрите са партийни, че квоти и каквото и да било трябва да изпълняват на някоя партия повелите. Те са някакви, докато парламентът не ги излъчи, тогава стават министри на цяла България“, добави лидерът на ГЕРБ.

Всъщност по-рано през деня Денков каза, че министрите трябва да си вършат работата не според политическите си пристрастия.

Председателят на Парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски коментира в пълен синхрон и по време, и по съдържание с Борисов, че: „ ГЕРБ не може да носи никаква отговорност за министерства, които не са негови, той има едно министерство и може да носи отговорност само за Външно министерство.“ Пеевски призова министър-председателя да се „успокои“

„Смятам, че Денков трябва да се прибере в кабинета, да се успокои, да си научи домашното и да не ни излага, и да се види кой е правилният и признатият от света външен министър. Той е много добър образователен министър. Външната политика е нещо сложно,“ заяви санкционираният от САЩ по закона "Магнитски" депутат. И подчерта, че Мария Габриел трябва да бъде премиер и външен министър след ротацията в правителството.

„Нека седнат и се разберат, да дойдат да представят оценките за министрите, които казват, че готвят, и да се върви напред. Ресурсът е ясно къде е – той е във всички министерства на ПП-ДБ – нека си ги проверяват министрите,“ каза още Пеевски.

В едно изречение той посочи две взаимоизключващи се неща – от една страна, по думите му, Външното министерство не може да е глас на никоя партия, а само на България, но същевременно „това министерство е на ГЕРБ“.

Според него обаче в крайна сметка ротацията ще се случи и кабинетът е стабилен.


Министри в ротация: Добрите, лошите и излишните


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024