Пеевски иска службите да проверят какво прави екип на забранена руска телевизия в София (обновена) Снимка: © ДПС Пресцентър

Министерството на външните работи няма нищо общо по случая с руските журналисти от забранен канал, за които по-рано председателят на парламентартната група на ДПС Делян Пеевски подаде сигнал в службите.

"Изчакваме пълен доклад. По предварителна информация знаем, че визата е дадена от друга държава-членка", заяви Габриел и допълни, че жената, която влязла в България с такъв документ, е придружена от други двама, които са европейски граждани и за които не важи никакъв санкционен режим.

Коментарът и дойде след като санкционираният по закона "Магнитски" Делян Пеевски е изпратил сигнал до ръководствата на МВР и ДАНС във връзка с работата на журналистически екип на руската телевизия "Россия 1", чиято дейност е забранена в ЕС. За това се "похвали" самият Пеевски в ново изявление, разпространено от пресцентъра на ДПС.

В него депутатът настоява ръководството на държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да провери как на територията на България е допуснат да работи екип "Россия 1". Той е разбрал за случая от материали на телевизията, качени в YouTube, които бяха разпространени в социалните мрежи. Те са заснети в центъра на София.

"Россия 1" обаче е в забранителния списък на ЕС заедно с други руски медии заради това, че разпространяват пропагандата на Кремъл във връзка с войната в Украйна. Въпросната телевизия не може да се излъчва и да осъществява дейност на територията на ЕС, но изглежда въпреки това неин екип е бил допуснат в София.

"Приемам като провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности и санкциите срещу Русия, възможността екип на медия, забранена за излъчване на територията на ЕС, рупор на руската военна машина, да излъчва от центъра на София", посочва Пеевски в сигнала си.

Това е поредната тема по линията София-Москва, на която санкционираният за корупция депутат обръща внимание. Само преди седмици той се възмути от планирано интервю на руския посланик Елеонора Митрофанова пред БНР. То обаче така и не се състоя, след като Програмният съвет на общественото радио прецени, че съдържанието в интервюто нарушава редакционната политика на БНР.

В миналото Делян Пеевски не е застъпвал публично за подобни тези - той обаче стана особено активен след началото на 49-ото Народно събрание и сформирането на кабинета "Денков".

За присъствието на екипа на "Россия 1" в София сигнализира първо бившият посланик на България в Русия Илиян Василев. В своя публикация във Facebook той се възмути, че водещият в БНР Петър Волгин е дал интервю пред забранената в ЕС телевизия по повод демонтажа на Паметника на съветската армия.

Василев пише, че трябва да стане ясно как Министерството на външните работи (МВнР) "е издало виза и разрешение на екипа на тази руска официална медия, която е забранена за излъчване в ЕС, да влезе в България и да прави интервюта, и то по празници, след като техният МИД изгони и последния български журналист и на практика сме в режим на взаимна забрана за журналисти?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024