Пеевски иска парламентарна комисия да проверява мрежата на "Нотариуса" Снимка: © ДПС Пресцентър

Санкционираният по закона "Магнитски" председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски поиска незабавно да се създаде временна парламентарна комисия, която да проверява дейността на групата около Мартин Божанов, известен с прякора "Нотаритуса". Това става ясно от прессъобщение, разпространено от ДПС.

В него пише, че предложението на Пеевски е в отговор на призив на "Антикорупционния фонд". Само преди ден гражданската организация призова Народното събрание да създаде анкетна комисия, която да провери всички изнесени факти за престъпната мрежа на Мартин Божанов - Нотариуса.

Писмото на АКФ беше адресирано до председателя на парламента Росен Желязков, както и до всички ръководители на парламентарни групи. Засега обаче само Пеевски е откликнал на него. Името на Пеевски се споменаваше от бившия адвокат на Божанов - Георги Коев, и от една от жертвите на заплахите му съдия Владислава Цариградска като човек, с когото убитият е твърдял, че има връзки. Цариградска разказа, че е била заплашвана директно за отказа ѝ да си направи отвод по дело на Мартин Божанов, който бил "много близък с Иван Гешев и Пеевски".

В разпространеното от ДПС прессъобщение Пеевски не коментира тези твърдения - вместо това той споделя размисли каква трябва да изглежда българското правосъдие.

"Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно. Това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният. Обществото трябва да знае какво се е случвало и нашата отговорност като народни представители е да осветим лошите практики и да направим така, че да бъдат невъзможни занапред", е цитиран да казва Пеевски.

Той изтъква, че сам ще предложи на партньорите си в парламента сформирането на временна комисия, която да проверява мрежата на "Нотариуса".

Мартин Божанов беше убит на 31 януари, години след като АКФ го осветиха като един от брокерите за незаконна намеса по конкретни дела в Специализирания съд и прокуратура. Убийството отново постави на дневен ред съмнения за дейността на някои институции, които може да са осигурявали чадър над Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024