Пеевски вкара синдикатите в предизборната си кампания насред недоволството на университетите Снимка: © Пресцентър ДПС

Синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ са подписали споразумение със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски за "гаранции за достойно заплащане на труда на работещите в сферата на висшето образование и науката".

Според пресцентъра на ДПС Пеевски е поел ангажимент до края на юни в 50-ото Народно събрание да бъдат предприети всички необходими действия за изпълнението на ангажиментите към висшето образование като национален приоритет.

От партийното съобщение не става ясно в какво служебно качество Пеевски поема ангажименти от името на бъдещия състав на парламента, който предстои да бъде избран на предсрочните избои 9 юни. Не се разбира и защо синдикатите са се обърнали към него.

Подписи под споразумението са поставили президентът на КНСБ Пламен Димитров, Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ и председателите на браншовите синдикати „Висше образование и наука“ към КНСБ и „Подкрепа“, съобщават от ДПС.

В началото на седмицата висшите учебни заведения обявиха намерение да затворят врати в знак на протест на 20 май.

Причината - обещано, но неполучено увеличение на заплатите, съобщиха от синдиката в сферата на висшето образование и науката към КНСБ тогава. Към висшите училища се присъединиха и държавани научни институции - Българската академия на науките, Селскостопанската академия и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Впоследствие служебният кабинет обяви, че отпуска 39 млн. лв., които да отидат за увеличение на заплатите на работещите в държавните университети. Според постановление на Министерския съвет от четвъртък увеличението е със задна дата - от 1 януари 2024 г. - и с него минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища ще се увеличи с 290 лв. до 2100 лв.

Въпросните 39 млн. лева за увеличение на заплатите от януари всъщност бяха заложени в държавния бюджет за 2024 г., приет в края на миналата година.

Не така обаче стои въпросът с гласуваното през март допълнително увеличение на заплатите във Висшето образование. Тогава вече беше ясно, че се отива на предсрочни парламентарни избори заради несъстоялата се ротация в правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но 49-ия парламент прие промени в Закона за висшето образование.

Предложиха ги от ГЕРБ и ДПС и предвиждат работната заплата за академичния състав да бъде не по-малка от 180 % от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца от 1 април 2024 г.

Асистентите трябва да получават 125 % от средната брутна заплата, а държавните стипендии на докторантите трябва да са поне 150 на сто от минималната заплата.

Още докато се приемаше поправката в закона, от ПП-ДБ предупредиха, че пари за увеличението в държавния бюджет не са предвидени и не е ясно откъде биха дошли, ако измененията бъдат гласувани.

От коалицията обявиха, че подкрепят увеличението на заплатите, но от 1 януари 2025 г., за да може то да бъде заложено в новия бюджет и да не се създава риск за общата финансова рамка за тази година. Аргументите не бяха чути и законът беше приет. За изпълнението му са нужни около 150 млн. лв. допълнително.

Парите обаче не стигнаха до университетските преподаватели. Очаква се по-късно днес да обявяват и окончателните си намерения дали ще отменят насрочените за следващата седмица протести, след споразумението между Пеевски и синдикатите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024