Пеевски заплете нова интрига срещу ПП-ДБ и отправи предупрежение към Борисов Снимка: © Screenshot

Председателят на ДПС Делян Пеевски заплете нова интрига срещу лидерите на ПП-ДБ, като уличи Асен Василев в търсене на подкрепа за премиерски пост, а Христо Иванов - за опит да "ликвидира ПП" и да стане президент на България.

Това се случи два дни след като Асен Василев разкри пред Нова ТВ как Пеевски има план да стане министър-председател, а Бойко Борисов "да бъде пенсиониран като президент".

Във вторник Пеевски се появи пред журналисти в кулоарите на Народното събрание за 2 минути и половина, без да отговаря на други въпроси, като изнесе монолог със следните твърдения:

  • В присъствието на Йордан Цонев Асен Василев "лично го е молил да е вицепремиер" в несъстоялия се ротационен кабинет: "Той мечтаеше за това да не е просто един министър, както казваше, за да може да управлява ефективно".
  • "Съкровената мечта" на Василев, според Делян Пеевски, била да стане премиер след Мария Габриел - "с наша подкрепа, разбира се".
  • По думите на Пеевски, съпредседателят на ПП е предлагал ДПС да има свой вицепремиер в кабинета, но "всичко това му е отказано".

Втората част на "откровенията" на Делян Пеевски бяха насочени срещу председателя на "Да България" Христо Иванов, когото той нарече "тази Шехерезада" и обвини Йордан Цонев в това, че цяла година го убеждавал да го приеме на среща.

  • Според Пеевски - Христо Иванов го убеждавал, че има нужда от подкрепата на ДПС, за да бъде избран за президент, "да ликвидира ПП и да бъде единствен лидер на дясното".
  • Пак според Пеевски - Иванов му предложил да стане министър-председател, отново в разговор, на който свидетел бил депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Важната цел на Иванов и на Кирил Петков, обяви той, е "да пенсионират Бойко Борисов".

"Аз споделих с г-н Борисов как искат да го пенсионират, затова му казвам и днес: Ако той някога с тези пуделчета смята да управлява и те му драскат на вратата в Банкя, да знае, че те носят зестра много каруци с кеш", каза за финал Пеевски.

Последната реплика с предупреждението към Борисов явно е препратка към поредния компроматен скандал с изтекли записи от разговори на лидерите на ПП от 2023 г.

Думите му бяха последвани от гневна реакция от страна на Христо Иванов, който обвини Делян Пеевски в лъжа и отрече да е водил подобни разговори с него.

"Както го предупреждавах, той не излезе от списъка "Магнитски" и няма да излезе от списъка "Магнитски". Поради тази причина той няма да стане премиер на България никога. И ще става все по-неудобен за тези, които го инсталираха в ДПС", каза Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024