Петков: Без нас Борисов не може да стане премиер, както се надяваше Снимка: © Getty Images

Има една добра новина за избирателите на ПП-ДБ - без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер. Това написа съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков в пореден коментар за резултатите от изборите.

Петков определи това като "победа" за своите избиратели, тъй като "всеки ваш глас за ПП-ДБ беше глас срещу Борисов-премиер".

Още преди дни "Продължаваме промяната" обяви, че ще бъдат опозиция в следващия парламент и не биха подкрепили кабинет с мандат на ГЕРБ. В петък и "Да, България" декларира, че няма да участва в излъчването и подкрепата за правителство в 50-ото Народно събрание.

"Всеки ваш глас за ППДБ беше глас срещу "Борисов-премиер". Това е ваша победа! Откакто се появи "Продължаваме промяната" - млада партия, само на три години, Борисов така и не успя да влезе в любимата си роля, колкото и да му се искаше. Така че има смисъл! Продължаваме напред!", пише Петков в поста си.

Изборният резултат даде най-много депутатски места на ГЕРБ-СДС. Те обаче нямат мнозинство в парламента и за да съставят правителство имат нужда от подкрепата и на други партии. Гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" например са достатъчни да се сформира кабинет.

В четвъртък Борисов заяви, че ще излъчи преговорен екип за нови консултации за правителство. Партийният лидер обаче не само няма да участва в него, но и няма да се кандидатира за премиер. Той обяви, че "правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава". Същото се отнася и за министрите на външните работи и на отбраната.

По-рано Петков коментира, че независимо какво правителство предложи Борисов, формацията му ще бъде ясна и конструктивна опозиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024