"Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ", но Борисов няма да се кандидатира за поста Снимка: © Getty Images

ГЕРБ ще излъчи същия преговорен екип за нови консултации за правителство, който не успя да осъществи ротацията с ПП-ДБ - Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Бойко Борисов не само няма да участва пряко в преговорите, но и няма да се кандидатира за премиер.

Той обаче обяви, че "правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава". Същото се отнася и за министрите на външните работи и на отбраната.

"Имаме 11% повече, но сме с един депутат по-малко. Сега всички казват "Борисов да се оправя". Затова се обръщам към всички лидери на партии. Ултимативното говорене, биенето в гърди, сърдитите, дезертиралите - не е време. Светът е във война и пред голяма война. Дано политиците не намерят противодействие, дипломация и успокоят света. Ние сме били свидетели на какво ли не. Сега времето е за мъдри мъже и жени", обяви той на първата пресконференция след изборите.

Няма как да обясня за трети път на ГЕРБ, че категорично ще спечелят изборите, а ще слагат премиер от други партии, каза Борисов на въпрос дали отказва офертата на ДПС и ИТН за експертен кабинет без партийни лица.

Той очерта бъдещия кандидат-премиер като "диалогичен", включително за да "нормализира отношенията с президента".

Преговорите за кабинет, според Борисов, трябва да са приключили до края на следващата седмица - "или директно трябва да знаем, че отиваме на избори".

"Аз мисля, че на реванша още повече ще ни накажат хората, защото пак същото ще се получи", отговори той на въпроса за заявката за "реванш" от Кирил Петков.

Попитан за "несиметрично голямото влияние на Делян Пеевски в институциите и регулаторите", Борисов изненадващо отговори, че не знаел дали това е така. В същото време повтори два пъти, че "в коалиция с ДПС не влиза".

"Те са много отговорни по темите, ако намерим такива съратници, ще има правителство. Едно коалиционно правителство не може да работи в коалиционен формат, но ако има рамка, около която лидерите да се съгласят, бихме работили с тях", каза той.

На въпрос дали има вероятност антиевропейски партии да влязат в изпълнителната власт, Борисов даде сигнал, че тяхното влияние може да се засили в Народното събрание.

"С колегите от "Възраждане" може да се говори за парламентарната власт, участие в комисии. С всички партии трябва да се намери диалог в парламента. ИТН гласуваше по евроатлантически теми с нас и ПП-ДБ, но техният лидер ще реши как да подходи. Ако всички подходят като Петков, тогава всички излизаме на избори, за да сме опозиция", каза още той.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024