Петков: Който атакува актовете ми като министър, защитава крадците и е марионетка на мафиотите Снимка: © bTV

Кирил Петков не вижда причина някой да атакува актовете му като служебен министър на икономиката в съда, освен ако не работи за „мафиотите“. Всеки негов акт може да бъде оспорван отделно, след като Конституционният съд реши на 27 октомври, че настоящият лидер на „Продължаваме промяната“ е бил назначен за министър от президента Румен Радев в нарушение на основния закон.

„Кои актове да върна обратно? Уволних хора, които раздадоха 2 милиарда от парите на данъкоплатците, спрях строеж на язовири, от които се крадяха 400 милиона. Спрях изграждане на правителствен комплекс, за който бяха предплатени 70 млн., но нямаше готов проект. Който застава зад връщането на тези актове, защитава крадците от ББР и от язовирите. Това за мен са марионетки на едни мафиоти“, каза Петков в студиото на bTV.

„Това много ще ме мотивира. Няма шанс да оставим България на едни крадци“, заяви той.

Петков каза, че не се е провалил в претенцията си за почтеност и че не се чувства „морално виновен“.

КС обяви, че той е бил назначен за министър, докато още е бил канадски гражданин, защото за отказ от гражданството се счита бележката на властите от Отава, издадена през август, а не волеизявлението му, направено на 21 април (дни преди назначаването му в първия служебен кабинет „Янев“).

„Не бих коментирал решението на съда – да, приемам тяхното заключение, готов съм да понеса отговорността си и да си платя глобата. Когато дойде време за назначаване на служебно правителство, Румен Радев ми каза: „С теб имаме общи визии, но въпросът е стиска ли ти да скочиш срещу тази мафия?“. Въпросът ми беше дали ще скоча за промяна, или ще кажа, че бизнесът, семейството и здравето ми са по-важни и че няма да рискувам. Тогава реших, че не мога да съм Кирил Петков, който стои отстрани и скочих“, заяви лидерът на „Продължаваме промяната“.

„На следващия ден подадох волеизявление, заверено при нотариус, с което се отказвам от гражданството си. Изпратих в Канада паспорта, книжката, здравната си карта. Нямах чувство, че правя нещо грешно“, добави той и каза, че с Радев не е било обсъждано подаденото волеизявление на 21 април.

Той отново определи решението на КС като „загуба на суверенитет“ на страната и заяви, че в следващия парламент ще работи с ДБ, ИТН и „Изправи се“, за да може Конституцията да бъде променена и 2 милиона българи да не трябва да „преминават през влакчето на ужасите“, през което минал той.

„Ако съдът ми поиска заплатите и командировъчните, веднага ги връщам, с удоволствие бих ги върнал. Оставих си бизнеса, който изкарваше много повече пари. Ако това е цената да продължа напред, бих ги върнал 5 пъти“, каза Петков.

Той коментира и отказа на Конституционния съд два пъти да не приеме да го изслуша и да представи писменото си становище по делото. „Те толкова много бързаха да дадат решението си точно 2 седмици преди изборите. Ако бяха приели становището му, срокът щеше да се удължи с 30 дни и решението да дойде 2 седмици след изборите. Ако си КС, трябва да осъзнаваш, че имаме вот 2 в 1, не може да афектират и нашите, и президентските избори“, каза той.

„Хората ми казват – „ако нямаше атака и енергия срещу теб от всички политици, нямаше да сме сигурни, че вие сте истински. Атаката потвърждава това, че сте на правилния път“, заяви бившият министър на икономиката.


Кирил Петков - по стъпките на инфлуенсъра Dude With SignАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024