Петролът даде „зловещ знак за глобалната инфлация“ Снимка: © Getty Images

Цените на петрола се повишиха в понеделник, след като Саудитска Арабия и други производители от ОПЕК+ обявиха изненадващ кръг от съкращения на добива. Новините бяха разчетени като „потенциално зловещ знак за глобалната инфлация“ само няколко дни след данните за забавянето на цените в САЩ, дали повод оптимизъм на пазара, пише Reuters.

Фючърсите на петрола сорт Брент скочиха с 3,94 долара до 83,83 долара за барел при новината, че добивът ще бъде намален с около 1,16 млн. барела дневно. Американският суров петрол (WTI) поскъпна с 3,84 долара до 79,51 долара.

Промяната в цените идва непосредствено преди виртуалната среща на министерския панел на ОПЕК+, в който влизат Саудитска Арабия и Русия. „Участието на най-големите членове на ОПЕК+ предполага, че придържането към съкращенията на производството може да е по-силно отпреди“, посочи Вивек Дхар, енергиен анализатор в CBA. Той прогнозира, че съкращенията може да достигнат до около 1% от световните доставки на петрол.

Последните намаления могат да повишат цените на петрола с 10 долара за барел, заяви в неделя ръководителят на инвестиционната компания Pickering Energy Partners.

Goldman Sachs повиши прогнозата си за петрола сорт Брент до 95 долара за барел до края на годината и до 100 долара за 2024 г. „Днешното изненадващо съкращение е в съответствие с новата доктрина на ОПЕК+ за превантивни действия.“

„Макар и изненадващо, това намаление отразява важни икономически и вероятно политически съображения“, посочват още от Goldman Sachs.

Скокът на енергийните разходи донякъде засенчи петъчната новина за забавянето на основната инфлация в САЩ и в първия ден на тази седмица фючърсите на основните индекси на Уолстрийт вече са леко надолу.

Американският Федерален резерв поде агресивна борба с инфлацията още през миналата година, като постепенно започна да увеличава лихвените проценти. Краят на лесните пари затегна примката около врата на банките – за някои смъртоностно, както се видя миналия месец.

Какво се случва с банките и ще се разпространи ли заразата масово?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024