Петролните санкции срещу Русия влизат в сила. Какво се променя? Снимка: © Getty Images

5 декември е денят, в който официално влиза в сила ембаргото на ЕС срещу вноса на руски петрол по море.

От тази дата започва да действа и таванът на цените, на който държавите от ЕС и Г7 ще могат да купуват руски нефт.

  • България е едно от изключенията от европейските петролни санкции - още през май кабинетът договори отсрочка с една година, за да може да се адаптира към намирането на алтернативни доставчици.
  • Санкциите не засягат и държави като Унгария, които се снабдяват с руски нефт по тръбопровода "Дружба" и нямат морски пристанища, откъдето да получават други доставки.

Германия, която също има достъп до нефтопровода, планира да се откаже и от тези доставки до края на 2022 г.

Въвеждат се и санкции върху европейското застраховане на танкери за доставки на руски нефт в трети страни.

От 5 февруари 2023 г. ще влезе в сила и забраната за покупка на петролни продукти с произход Русия в държавите от ЕС.

  • Тук България отново е изключение - "Лукойл Нефтохим" получи 1-месечно удължаване на срока, в който ще има право да изнася петролни готови продукти от руски суровини към трети страни.

ЕС, Г7 и Австралия се договориха и за поставяне на пределна цена за руския нефт на 60 долара за барел. Целта е да се контролира пазара за износ от Русия към трети страни след затварянето на европейските държави за енергийните им суровини.

  • Европейските компании за морски транспорт оперират над половината от всички танкери по света, обяснява Manager Magazin в свой анализ. Принципът на тази санкция е, че доставките на руски нефт ще бъдат забранени за тези превозвачи, освен ако цената на товара в танкерите е по-ниска от лимита, наложен от ЕС и Г7.
  • Ако този таван се спазва, западните транспортни гиганти ще продължават да пренасят руски петрол до Индия, Китай, Египет или други страни, които продължават да потребяват в големи количества.
  • Лимитът е малко под последната пазарна цена за руския нефт от 69 долара за барел. Според естонския премиер Кая Калас - всеки долар за барел по-малко води до ограничение на руските бюджетни приходи с 2 млрд. долара на година.
  • Москва вече търси начини за заобикаляне на тази санкция.

Русия обяви, че ще забрани на своите компании да търгуват при каквито и да е ценови ограничения и е готова да намали производството на петрол, но не и да спазва ембаргото.

Вицепремиерът Александър Новак съобщава, че Русия "ще продава петрол и петролни продукти само на онези страни, които са готови да работят с нас по пазарни условия".

Той твърди, че налагането на ценови таван противоречи на правилата на Световната търговска организация и заплашва да провокира "глобален недостиг" и допълнителни сътресения за пазарите.


"Призрачният флот" от стари танкери, с който Русия цели да заобиколи санкциите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024