Pink иска да плати глобата на хандбалистките, отказали да играят по бикини на Европейското във Варна Снимка: © Getty Images

Световната поп звезда Pink се обяви против „сексизма“, проявен срещу женския норвежки национален отбор по плажен хандбал, който беше глобен по време на европейското първенство във Варна. Шампионатът се проведе в България от 13 до 18 юли.

Миналата седмица Европейската федерация наказа състезателките на Норвегия с общо 1500 евро, след като отказаха да облекат бикини за мача за бронзовия медал срещу Испания. Певицата Алиша Мур, както е истинското име на Pink, разбра за случилото се и атакува управленското тяло на женския хандбал, след което предложи да плати санкцията.

„Изключително съм горда от норвежкия отбор, че протестираха срещу сексистките правила за официалните екипи. Така се прави, момичета. Бих се радвала да платя глобите ви“, написа Pink в Twitter.

Правилата в плажния хандбал гласят, че жените трябва да носят плътно прилепнали бикини. Мъжете могат да обличат шорти. Норвежките решиха също да сложат по-дълги долнища преди мача за третото място, което беше разтълкувано от Европейската федерация като „неуместно облекло“.

Катинка Халтвик от отбора каза пред норвежката медия NRK, че тимът е взел решението да облече шорти „много спонтанно“, защото момичетата били „притеснени от наложените регулации".

„Хората искаха да поемем отговорността, но не всеки отбор може да си позволи да плати такава глоба. Хандбалът трябва да бъде спорт, който приобщава, а не който разединява“, добави тя.

След като състезателките от скандинавската страна научиха за жеста на Pink, веднага ѝ благодариха за подкрепата в Instagram. „Горди сме, че отстояваме тази позиция. Наистина оценяваме любовта, която получаваме, Pink. Ти си най-добрата“, казаха те.

Норвежката федерация по хандбал вече беше обявила, че ще плати глобата и подкрепи състава. „Горди сме от нашите момичета, които надигнаха глас и казаха: „Достатъчно“. Ще продължим да се борим за промяна на правилата, така че играчите да се състезават с такива дрехи, с каквито им е удобно“.

Европейската федерация обяви в понеделник, че е дарила средствата на „голяма международна спортна фондация“, която подкрепя равенството между мъжете и жените в спорта. От EHF добавиха, че ще поискат промяна в правилника, с която да се заеме Международната федерация.

На Европейското първенство по плажен хандбал във Варна шампионки станаха германките, които надиграха Дания с 2:0 на финала. Норвежките загубиха бронза от Испания след поражение с 0:2.

В шампионата участваха 17 отбора, включително националният тим на България. Той завърши на 16-а позиция, след като в група „А“ загуби четири мача – от Украйна, Турция, Дания и Испания.


Корейска телевизия се извини, че представи украинските олимпийци с Чернобил, а румънците - с Дракула

18-годишен тунизийски плувец изненада всички в Токио със златен медал - дори самия себе си

Най-стилните национални екипи на Олимпиадата в Токио



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Какво е общото между изготвянето на закони и правенето на наденици?

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024