Плевен отпразнува Сирни заговезни с “частушки, чебурашки и казачок” Снимка: © Калин Попов

"В разгара на руската агресия в Украйна и заклеймяването ѝ от международната общност, Регионален исторически музей - Плевен организира честване на руските Сирни заговезни, с частушки и чебурашки и казачок. А за разкош, пред музея има сергийка на "Възраждане", които събират подписи за запазване на българския лев! Амин!", пише предприемачът Калин Попов във Facebook и публикува снимка, на която се вижда целият разкош на събитието.

Кметът на Плевен Георг Спартански, който управлява града от 2015 година, уж като "син" (първоначално издигнат от партията на Меглена Кунева в рамките на Реформаторския блок), се включва в разразилия се под поста диалог, за да оправдае не просто присъствието си, но и цялата организация на мероприятието. Важна подробност е, че Спартански е член на Сдружение Русофили с председател Николай Малинов, прясно санкциониран по закона "Магнитски" от САЩ.

"Правим съвместно отбелязване на този празник на православните християни от Източна и Югоизточна Европа от доста години и на никой не му пречи, напротив - всяка година се събират все повече хора.

Който е бил в двора на музея, е видял за какво иде реч, от фолклорен ансамбъл "Нашенчета" бяха представени и пресъздадени българските традиции на празника. След това бяха показани и обичаи, характерни за източните православни славяни.", пише Спартански.

"В своето поздравление към стотиците граждани изрично подчертах общите корени и традиция на празника, който в Беларус се нарича Масленки, в Украйна се нарича Масниця, а в Русия е Масленица", продължава кметът на Плевен като уточнява, че празникът Сирни заговезни е от много столетия, "имало го е преди Лукашенко, Зеленски, Путин и Р.Радев, ще го има и след тях, няма нищо общо с политиката."

На напомнянето от страна на автора на публикацията, че Путин иска да обединява чрез оръжие славянски и християнски народи, въпреки волята им, както става с Украйна и че кметът на Плевен сам се е обявил за русофил, Спартански отговаря, че бил обвиняван и че е соросоид.

В Googlе обаче няма нито една снимка на Спартански с Херо Мустафа или със самия Джордж Сорос, но има няколко с посланичката на Русия у нас - Елеонора Митрофанова. Освен това Спартански е и единственият кмет, част от делегацията на Румен Радев, когато през май 2018 г. президентът пътува за Москва, за да може да каже на руския президент: "Моята визита има за цел да възстановим политическия диалог."

Във тази връзка кметът на Плевен е атакуван от на кандидат-кмета на "Атака" за местните избори през 2019 г. Адриан Асенов, който го нарича "банкетен русофил":

"Да той (Георг Спартански) е русофил, но само хайверен, банкетен русофил. Когато има екскурзии до Русия или софри с руснаци в Плевен е първа писта, когато русофилите са обект на атака, лови риба, реди икебана, говори си с лалетата или пише статуси във фейсбук."

В края на миналата година посланикът на Русия Елеонора Митрофанова се появи в Плевен ден преди празника на града. Визитата ѝ се случи, въпреки че кметът Спартански беше обявил, че няма да кани посланици и представители на държавната власт, за да няма ''политически спекулации".

Спартански се проявява като добър домакин и уважава високата гостенка, дошла, както обикновено, в компанията на друг виден плевенчанин - Румен Петков. Визитата е в разгара на войната на Русия в Украйна. Помолена да коментира социологическо изследване в Русия, което показва, че 55% от руснаците искат мирни преговори с Украйна, Митрофанова заявява от Плевен, че според нея няма нормален човек, който да желае война, предава Bulgaria On Air.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024