След "Магнитски" Малинов поема към Москва за среща с Лавров

Току-що санкционираният от САЩ за корупция Николай Малинов се похвали пред журналисти, че заминава в Москва за среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Пред БТА Малинов обяснява, че заминавал за Русия, за да "говори с приятели и да обсъдят какви мерки да бъдат предприети" след "Магнитски".

Той се жалва, че откакто САЩ са го поставили в санкционния списък по закона "Магнитски", всички негови банкови карти и някои сметки са били блокирани.

Проблеми има и с регистрацията на партията му в парламентарните избори, като се очаква ЦИК да реши дали "Русофилите за възраждане на отечеството" могат да участват във вота.

  • По сходен начин беше спряна регистрацията и на партията на Васил Божков "Българско лято" през 2021 г., защото сметките ѝ бяха блокирани като свързано юридическо лице със санкционирания по "Магнитски" милионер.
  • Николай Малинов се готви да се яви на избори в коалиция с "Атака" на Волен Сидеров и още две комунистически партии. Двамата участваха заедно в скорошен протест срещу спирането на 4 руски телевизии в ЕС заради военна пропаганда и дезинформация.

Той нарича "лъжи и измишльотини" твърденията на Министерството на финансите на САЩ, че е подкупил съдия Андон Миталов през 2019 г., за да облекчи мярката му за неотклонение и да го пусне в Москва, където получи орден "Дружба" от Владимир Путин.

Това не е първото посещение на Малинов в Русия след повдигнатото обвинение в шпионаж. През март 2021 г., когато забраната за напускане на страната вече беше отпаднала, той отново се озова в Москва - седмица преди тогавашните избори за 45 Народно събрание.

Санкционирането на Малинов на 10 февруари от САЩ не е отразено в руските медии - не е ясно в какво качество той възнамерява да разговаря с руския министър на външните работи.

Бинго: Опорки по "Магнитски" за сутрешните блокове

"Магнитски" на трупчета: Какво стана с делата срещу Овчаров, Горанов, Божков и Пеевски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024