Снимка: © Булевард България

Ветко и Маринела Арабаджиеви, които са подсъдими по дело за данъчни измами и пране на пари, ще се кандидатират за депутати на изборите на 11 юли. 

Семейната двойка се намира под домашен арест от края на 2020 г. През март 2019 г. те бяха арестувани при акция в Барселона, след което бяха екстрадирани в България и бяха задържани под стража за повече от една година. 

Маринела Арабаджиева ще бъде в листата на "Движение Заедно за промяна" в Бургас. Съпругът й ще се яви като кандидат на същата партийна листа от МИР Пазарджик и Пловдив-област. 

 "Движение Заедно за промяна" е коалиция от три партии: "Българска социалдемокрация - Евролевица" на бившия вицепремиер от кабинета на Димитър Попов и бивш директор на "Кремиковци" Александър Томов;  "Европейска сигурност и интеграция" на Тома Томов (ромски лидер и бивш депутат от БСП); и "Родолюбие 2000". 

Същата коалиция се яви на последните парламентарни избори на 4 април, като получи по-малко от 3500 бюлетини (0,11% подкрепа). 

Ходът на Арабаджиеви напомня на решението на Евгения Банева да се кандидатира за евродепутат през 2019 г. като водач на листата на "Българско национално обединение" (партията, която през 2021 г. изигра ролята на формален мандатоносител на "Българско лято" на Васил Божков. 

Николай Банев, от своя страна, се беше кандидатирал за президент през есента на 2016 г. с помощта на инициативен комитет. Баневи също са подсъдими в Специализирания съд по обвинения за данъчни и други престъпления. 

Според информация на bTV - още един бизнесмен, подсъдим по знаково дело, ще се яви на парламентарния вот на 11 юли като кандидат-депутат. Става дума за Миню Стайков, който е номиниран като член на листата на партия "Бригада" от Бургас, учредена в края на миналата година. Партията е направила опит да участва на изборите на 4 април, но ЦИК е отказала регистрация заради липса на задължителни документи. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон