Почина Ричард Марчинко - създателят на легендарния спецотряд към военноморските "тюлени"

Ричард Марчинко - един от най-известните американски офицери от епохата на Студената война - е починал на 81-годишна възраст.

Марчинко е първият командир на т.нар "Отряд 6" на военноморските "тюлени" - елитен специализиран екип, който изпълнява някои от най-важните мисии на армията в продължение на десетилетия - включително в операцията по откриването и ликвидирането на Осама бин Ладен през 2011 г.

Въпреки че Марчинко е ръководил отряда само за три години между 1980-1983 г., влиянието му помага за превръщането на екипа в легенда.

В продължение на години той използва авторитета си на армейски ветеран, за да се утвърди като писател, мотивационен лектор и консултант - включително за екшън сериали като "24". Опитът му е използван и от Военноморските сили, които му възлагат да създаде отделно звено, което да тества уязвимостта на армията срещу терористични заплахи.

В края на 80-те години обаче той е обвинен и осъден по дело за финансова злоупотреба по обществена поръчка за доставки за армията.

Роден на 21 ноември 1940 г. в семейство на родители от хърватски и словашки произход, Ричард Марчинко влиза във Военноморските сили през 1958 г. Първоначално отхвърлят кандидатурата му, тъй като не е разполагал с диплома за средно обрзование. Военното му обучение обаче дава резултат. През 1967 г. той е изпратен във Виетнам като част от втория екип на т.нар. SEALs (името на "тюлените" е акроним от "sea, air, land").

Марчинко командва най-успешната операция на отряда в делтата на Меконг, а северновиетнамската армия обявява награда за ликвидирането му заради ролята му във военната кампания. За службата си във Виетнам той получава четири "Бронзови звезди" и една "Сребърна звезда", повишен е в чин и става началник на втория екип на "тюлените".

След неуспешна мисия от 1980 г. да спаси 53 американски заложници, пленени при обсадата на американското посолство в Техеран, Военноморските сили възлагат на Марчинко да създаде специален екип за бързо реагиране при терористични кризи.

По това време съществуват само две звена в системата на "тюлените", но командирът решава да нарече своята група "Отряд 6" - с надеждата, че противниковите анализатори ще надценят реалния размер на спецчастите.

В продължение на години Отряд 6 е изпращан на някои от най-тежките военни операции по света, като си изгражда репутация на страховит екип, който пренебрегва правилата в името на ефективността. След пенсионирането си през 1989 г. Ричард Марчинко започва да издава бестселъри с документална и художествена литература, които създават и популярната легенда за отряда.

Някои от по-младите офицери се опитват да променят имиджа на групата - един от бъдещите му командири адмирал Уилям Макрейвън, който води операцията за залавянето на Бин Ладен, напуска отряда по времето на ръководството на Марчинко заради несъгласие с лидерския му стил.

"Макар да имахме някои протиовречия, когато бях млад военнослужещ, винаги съм го уважавал за неговата смелост, изобретателност и неуморен стремеж към успех. Надявам се, че той ще бъде запомнен със своите многобройни зсалуги за общността на "тюлените", пише Макрейвън в коментар по повод смъртта на командира.

"Тюлените", които познаваха Дик Марчинко, винаги ще го помнят като умел и безстрашен мъж, боец по душа. Със сигурност той не се съобразяваше с правилата, но днес сме в по-добра позиция благодарение на необичайната му служба", казва пенсионираният адмирал Ерик Олсън в Navy Times.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024
Важно днес

Денков: Целта на Пеевски е да бъде единственият деребей в държавата

ПП-ДБ иска оставката на Калин Стоянов заради забавената реакция в село Воден

18:16 - 21.07.2024