Почина създателят на Super Size Me: Човекът, който показа как бързата храна разболява

Режисьорът Морган Спърлок е починал на 53-годишна възраст след боледуване от рак.

Спърлок стана известен като създател на филма "Super Size Me", за който беше номиниран с "Оскар" за документалистика през 2005 г.

Той се превърна в едно от най-силните предупреждения за вредите, които бързото хранене нанася на човешкото здраве.

В него Спърлок показваше как физическото и психическото му състояние постепенно се променя, докато се подлага на 30-дневна диета с бургери, пържени картофи, десерти и напитки от McDonald's.

Експериментът се случва под наблюдението на трима лекари и специалист по хранене.

Спърлок се храни три пъти на ден в McDonald's - режим, който немалко американци са превърнали във всекидневие. Задачата му е да опита всички продукти, които веригата за бързо хранене предлага в менюто си в рамките на един месец.

Когато касиерите го питат дали би искал да получи двойна порция или "Super Size" вариантът на всяко ястие, той трябва да потвърждава - такива са правилата, които сам си определя.

За 30 дни той качва 12 килограма, като в края на периода влиза в категорията на клинично затлъстяване. Нивото на холестерола му се вдига сериозно, а черният му дроб е "на пастет", както казва лекарят му - щети, сравними с тези на черния дроб на алкохолик след запой.

Собственият организъм на Спърлок отказва да приеме това претоварване, като го кара да повръща мазната и сладка храна.

Ако надебеляването след преяждане с fast food e предсказуемо - по-интересният ефект, който филмът на Спърлок показва, е върху психическото му здраве.

Оказва се, че високите нива на преработена захар, наситени мазнини и храни, подложени на многократна обработка, може да доведат човек до депресивни състояния и дори до понижаване на сексуалните способности.

Години по-късно Морган Спърлок разкрива, че страда от алкохолизъм, а вредите върху черния му дроб може да са били частично повлияни от пиенето му.

Все пак в началото на експеримента той тежи 84 кг с индекс на телесна маса от 23,2, което е в рамките на здравословната норма. Само за няколко дни на McDonald's диета индексът се увеличава на 25,5, в зоната на затлъстяването. На финала на едномесечния период вече е 30.

Филмът стана световен хит, като принуди McDonald's да прекрати предлагането на свръхголеми порции в менюто си.

"Хората ме питат дали храната е станала по-здравословна след филма. Аз им отговарям, че поне маркетингът вече е", казва Спърлок по повод промяната, която "Super Size Me" предизвиква.

Кариерата му в по-късните години обаче не успява да повтори този успех.

През 2017 г. Спърлок се оттегля от компанията си за филмово производство по време на #MeToo, като разказва, че има собствена предистория на сексуален тормоз.

Самият той е бил насилван като дете и тийнейджър, а години по-късно в колежа е имал контакт с момиче, което го е обвинило в изнасилване. Спърлок е платил и на своя бивша асистентка, за да не го съди за непристойни сексуални коментари.

След саморазкритията му Sundance отказват да излъчат продължението на "Super Size Me", a компанията му губи бизнеса си.

"Реших, че просто трябва да го призная, да поема отговорността. Смятах, че някои хора ще се разстроят. Смятах, че някои неща може да отминат. Никога не съм си представял, че ще последва тотално унищожение на всичко. В рамките на 8 дни цялата ни компания беше съсипана", казва той две години по-късно.

Братът на Морган Спърлок - Крейг - го описва като "истински творчески гений и специален човек".

Режисьорът е починал в Ню Йорк, заобиколен от семейството и приятелите си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024