Снимка: © Getty Images

Поддръжници на Доналд Тръмп, които протестират пред Конгреса срещу предстоящото официално признаване на избора на Джо Байдън за президент, успяха да пробият полицейските кордони около сградата на законодателното събрание.

Част от протестиращите вече се намират в коридорите на сградата до заседателната зала на Сената. 

Репортерът Мат Фулър, който се намира в залата, съобщава, че охраната е извадила оръжия, за да не допусне нахлуване. Фотоагенциите също показват, че въоръжените служители се опитват да спрат хората, които чупят стъклените врати на залата. 

Едва около два часа след избухването на напрежението - и след изричен призив на Джо Байдън към Тръмп да се намеси и да сложи край на хаоса - президентът на САЩ се обърна към щурмоваците и ги помоли да се приберат по домовете си мирно, но продължи да повтаря внушенията си, че изборната победа му била открадната. 

Около 23:30 ч. българско време въоръжени служители на SWAT екипа на ФБР влязоха в сградата на Конгреса, за да изведат всички останали бунтовници.

Въпреки комендантския час районът все още остава заобиколен от протестиращи и полиция, a някои от поддръжниците на Тръмп рушат оборудването на журналистите. 

Независимо от всичко - конгресмените имат намерение да довършат вота по сертифицирането на избора на Джо Байдън още тази вечер и да не се поддават на сплашване от страна на групировките от поддръжници на Тръмп. 

Щурмът на Капитолия в снимки

На 6 януари двете камари на Конгреса заседават заедно, за да приемат гласуването на електоралната колегия, която вече определи Байдън за избран президент. 

До последно обаче Тръмп оспорва законността на изборите и настояваше Републиканците в Сената да отхвърлят вота. Малко след като дебатите в залата започнаха, извън сградата напрежението ескалира. В социалните медии се появиха записи, които показват, че полицията около сградата не е оказала съпротива срещу притока от хора. 

Журналисти, отразяващи събитията през целия ден, обаче твърдят, че силите на реда не са се намесили, тъй като са били значително по-малобройни. Охраната на сградата е била подсилена само с обикновени метални огради, които са били твърде лесни за преодоляване. 

Намеренията за щурмуване на Конгреса са споделени от участници в протестите още часове преди безредиците. Репортерът на Politico Тина Нгайен цитира един от присъстващите: "Ние патриотите трябва да влезем в тази сграда. Тази сграда принадлежи на нас, народа. Те работят за нас. А ние седим оградени и не ни допускат на сто метра от сградата". 

"Минаха 159 години, но тълпа, маршируваща зад флага на Конфедерацията, щурмува Капитолия. Правят го по изричните нареждания на Доналд Тръмп", пише политическият репортер Андрю Файнбърг, който се намира в сградата на Конгреса.  

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър въведе комендантски час в целия окръг Колумбия от 18 ч. на 6 януари до 6 ч. сутринта на 7 януари, като забрани свободното движение на граждани заради напрежението.  

Малко по-рано Тръмп държа реч пред множество от свои последователи пред Белия дом във Вашингтон, в която обяви, че "никога няма да приемем загубата" и "не се приема загуба, когато е замесена кражба".   

След щурмуването на Капитолия обаче Тръмп призова симпатизантите си да не прибягват към агресия: 

"Моля, подкрепяйте полицейските части на Капитолия и служителите на реда. Те наистина са на страната на държавата ни. Спазвайте мира"

Руди Джулиани също призова "патриотите, които оспорват измамните избори" да изразяват мнението си по мирен начин, защото "ние сме партията на закона и реда". 

Минути преди заседанието на Камарата на представителите и Сената, вицепрезидентът Майк Пенс публикува писмо, в което дава да се разбере, че не приема призивите на Тръмп за отхвърляне на изборния резултат. 

"Преди четири години в присъствието на семейството си аз положих клетва да спазвам и да защитавам Конституцията, като клетвата завърши с думите "И Бог да ми е на помощ". Днес искам да уверя американския народ, че ще спазя клетвата си пред него и пред всемогъщия Бог. Когато общото заседание на Конгреса се събере, ще изпълня задължението си да гарантирам, че сертифицираните гласове на електорите от няколко щата ще бъдат отворени, че ще чуем възраженията на сенаторите и представители на долната камара и ще преброим гласовете на електоралната колегия за президент и вицепрезидент по начин, който съответства на нашата Конституция, закони и история", написа Пенс. 

Тръмп реагира с гневно послание в Twitter срещу собствения си вицепрезидент: "Майк Пенс нямаше куража да направи, каквото трябва, за да защити нашата държава и нашата конституция, като даде възможност на щатите да сертифицират коректни факти, а не измамни и неточни, каквито са сертифицирали по-рано. САЩ настоява за истината".  

Ръководителят на Републиканците в Сената Мич Макконъл също застана открито срещу Тръмп: 

"Служил съм 36 години в Сената и това ще е най-важното гласуване, в който ще участвам. Президентът Тръмп твърди, че изборите са "откраднати", а твърденията варират от конкретни случаи на местно ниво до мащабни конспиративни теории. Подкрепих правото на президента да използва съдебната система, но един след друг съдилищата отхвърляха твърденията му - включително съдии, които самият президент е номинирал... Ако изборите се отменяха само заради обикновени твърдения от страна на губещите, нашата демокрация би влязла в смъртоносна спирала. Никога повече не бихме приели изборен резултат като нация", предупреди Макконъл. 

Дори да е имало нередности по време на вота, те нямат нищо общо с огромния мащаб, който би бил нужен, за да промени финалния изборен резултат, каза още той. 

"Гласоподавателите, съдилищата и щатите вече се произнесоха. Ако отхвърлим техния глас, това ще увреди републиката ни завинаги", каза Макконъл. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство