Смъртта на 78-годишния патриарх Неофит обедини държавния и политическия елит в България в израза на уважение и висока почит към паметта му.

Народното събрание започна заседанието си на 14 март с минута мълчание.

"Вчера загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи. Ще го запомним като радетел за единство, мир и благополучие", каза председателят на парламента Росен Желязков.

Премиерът Николай Денков описа Негово светейшество като "мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, когато той самият беше физически слаб".

Президентът Румен Радев определи покойния патриарх Неофит като "крепител на българската нация и нашата държава". Кончината му е "огомна загуба за Българската православна църква и за българския народ", казва той в своето послание.

"Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Ще помним завета му за постигане на единство, за живот във вяра и благочестие. Поклон!", написа вицепремиерът Мария Габриел в профила си във Facebook.

"България загуби своя духовен баща", казва председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в своето съобщение.

"Той ръководеше Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. Отиде си един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин", пише още Борисов.

Покойният патриарх Неофит е "изключителна духовна личност", казва в своята позиция председателят на БСП Корнелия Нинова. "От погледа му струеше доброта и благородство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир!".

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков казва, че Негово Светейшество Неофит беше "сред малцината обединяващи духовни фигури".

"България загуби един от малкото, които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости", пише още той.

Позиция се появи и от името на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който в последните месеци се появи на две срещи със Светия Синод.

"Дълбоко скърбим от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните. Изказваме дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни", се казва в съобщение на пресцентъра на ДПС от Пеевски.

Кой ще бъде новият български патриарх?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024