Politico: Рафинерията в Бургас е внасяла руски петрол на цени над тавана от $60 долара барел Снимка: © Getty Images

Вратичка в европейските правила и писмо от европейска институция са позволили на рафинерията в Бургас, собственост на "Лукойл", да внася руски петрол на цени, надхвърлящи определения таван от 60 долара за барел.

Това става ясно в поредна публикация по темата "Лукойл" в европейското издание „Политико“.

България е единствената държава членка, която получи отсрочка за въвеждане на забраната за внос на руски петрол по море в ЕС, въведена в началото на 2023 г. заради войната на Русия в Украйна. Целта на санкциите е да се ограничат приходите за военната машина на Кремъл.

Според публикацията обаче митническата администрация в България е забелязала, че в рамките на дерогацията от европейската забрана, в страната се внася руски нефт на цени над определения от ЕС таван от 60 долара за барел.

Затова те изпращат имейл до представители на европейските власти с молба за разяснение дали България би могла да продължи да внася руски петрол по силата на дерогацаията, ако той струва повече от определената горна граница – пише „Политико“. Изданието е имало достъп до писмото с дата 4 август, а отговорът на представител на европейските институции гласи, че "суровият петрол, внасян въз основа на тези дерогации, не трябва да бъде равен или под 60 долара за барел“.

Така според поверителни митнически данни, с които екипът на "Политико" се е запознал, от август до октомври 2023 г. България е внасяла руски суров петрол на цени, по-високи от допустимите.

Според изчисленията на мозъчния тръст "Център за изследване на енергията и чистия въздух" (CREA) стойността на доставките се оценява на 640 млн. евро. Парите са отишли в руските енергийни фирми, които плащат данъци, помагащи за пълненето на военната каса на Кремъл.

Пропускът в санкциите е типичен пример за мащабните недостатъци, които разяждат опитите на ЕС да спре милиардите, които Русия печели от износ на енергия, посочва изданието.

Приблизително година след приемането на първоначалните ограничения срещу Москва и нейния петрол правните пропуски в съчетание с лошото правоприлагане и разрастващата се паралелна търговия продължават да осигуряват приходи от изкопаеми горива и да захранват почти половината от бюджета на Владимир Путин.

Освен това се е появил нов черен пазар за застраховане, транспортиране и укриване на руското гориво по време на пътуването му по света.

Така санкциите са били заобикаляни, а приходите на Русия от износ на петрол са намалели едва с 14% след налагането на ограниченията.

Чиновнически пропуск

"Политико" посочва, че причината за „вратичката“, която е позволила на България да плаща скъпо за руската суровина вероятно се дължи на чиновнически пропуск. ЕС наложи таван от 60 долара за търговия с трети страни за барел руски петрол с идеята от една страна да се ограничат приходите на Кремъл за финансиране на войната в Украйна, а от друга - да се запазят стабилни световните петролни потоци.

Официалните лица обаче така и не са наложили подобни правила за доставките в страните от ЕС, отчасти защото Брюксел забрани вноса на руски суров петрол по море същия ден, пише Politico.

С изключение на България

По данни на CREA приходите от износ на руски петрол от продажби в България в периода август-октомври - 1/3 които са от продажби на цени над тавана - са донесли на Кремъл около 430 млн. евро под формата на преки данъци.

В по-общ план вносът на суров петрол от "Лукойл" в България е донесъл на Русия приходи от износ в размер на над 2 млрд. евро след влизането в сила на санкциите през февруари, сочи нов анализ на CREA и Центъра за изследване на демокрацията.

Сега България предстои да отмени дерогацията предсрочно в две стъпки – от януари да паднат квотите за износ на производни петролни продукти, а от март рафинерията окончателно спре да работи с руски суров нефт. Действието на отсрочката, позволена от ЕК до края на 2024 г., вече веднъж беше съкратено с 3 месеца - тоест в момента законът позволява внос на руски петрол в България до 1 октомври 2024 г.

Кирил Петков, който беше министър-председател, когато дерогацията беше договорена между България и ЕК, е заявил пред "Политико", че не одобява съществуването на вратичката, позволяваща внос на цени над тавана $60 долара за барел и заобикалянето на ограниченията трябва да бъде „абсолютно" прекратено.

Министерството на финансите на България и "Лукойл" не са отговорили на запитванията на изданието. Митническите власти са под шапката на финансовото ведомство.

Мътните дълбоки води

"Политико" отбелязва още, че за да си гарантира, продажбата петрол на цена над определения таван, Русия е създала паралелен пазар за доставки, който „чрез смесица от нарушаване и пренебрегване на законите пълни касичките на държавните си енергийни фирми и олигарси“.

Един от начините е чрез "сенчест флот" от застаряващи танкери, управлявани по мистериозен начин чрез мрежа от компании, които прикриват собствеността им, като често търгуват с горивото, което пренасят на други кораби в морето.

За тази схема преди няколко седмици писа и финансовото издание “Файненшъл таймс”.

В Брюксел политическите лидери сякаш са вдигнали ръце, пише още изданието.

Когато лидерите на ЕС се съберат на срещата си на върха в четвъртък, пакетът от санкции, който се очаква да бъде одобрен, ще направи малко, за да спре паричния потока от енергийни приходи на Русия, като ще пропусне всякакви мерки, насочени към руския петрол или намаляване на горната граница на цените, пише още "Политико"

Според икономиста Александра Прокопенко в Центъра "Карнеги" за Русия и Евразия, Русия би изпитвала затруднения, едва когато цената, на която може да продава петрола си, падне до ниво 40-50 долара за барел.

"Докато не бъдат предприети мерки в тази посока, финансите на Русия няма да пресъхнат реално" - казва Порокопенко и допълва, че "руската икономика е доста голямо животно и затова е трудно да бъде застреляно с един куршум."


петролни резервоари на лукойл Евентуалната продажба на "Лукойл Нефтохим" ще се случи след одобрение на 2/3 от народните представители


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024