Полицаят, прострелял младеж, е действал "некомпетентно", според прокуратурата в Плевен Снимка: © Getty Images

Полицаят, който простреля 19-годишен младеж в Плевен, е стрелял с лично оръжие. Това съобщават от прокуратурата, предава „Дарик“.

От обвинението определят реакцията на униформения като некомпетентна“ и „неадекватна“. Полицаят не е задържан, защото е оказал съдействие по разследването, става ясно още от информацията на прокуратурата.

Инцидентът стана на 6 юни около 2:30 часа.

Момчето е седяло на задната седалка в автомобил, който полицаите опитали да спрат за проверка, става ясно от краткото съобщение на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Според информацията, когато униформените тръгват към колата, шофьорът потеглил с висока скорост. Тогава един от полицаите стреля и ранява младежа на задната седалка.

Според бащата на едно от момчетата, пътували в колата, е стреляно доста неумело.

Момчето е уцелено с боен патрон на изключително опасно място - в гърба,“ казва д-р Диян Георгиев по Nova TV.

„Направена е операция, която продължи 4 часа. Куршумът е минал през гърба, не са засегнати жизненоважни органи, което е чист късмет. Ще търсим отговорност”, поясни той.

Младежите разказват, че полицейската кола е била цивилна, без отличителни надписи или светлини.

„Предисторията е, че на влизане в града настигнах този автомобил, който караше много бавно. Където беше възможно да бъде изпреварен, той даваше газ, а където беше невъзможно - караше бавно,“ твърди момчето, което е било зад волана в автомобила, по който полицаят стреля.

След това ме засече, подаде звуков сигнал и ние спряхме. Беше цивилна кола с доста едри мъже. Не са се представяли като полицаи. Уплашихме се и потеглихме”, казва още той.

Районната районната прокуратура в Плевен е образувала досъдебно производство по случая.

При огледа на мястото на инцидента са намерени две гилзи, иззето е и огнестрелното оръжие, както и обтривки на ръцете на полицейския служител. Разпитани са няколко свидетели, изискани са и записи от камери за видеонаблюдение в района, заснели инцидента.

Раненото 19-годишно момче е оперирано в болница, без опасност за живота. Тестовете за алкохол и наркотици на замесените в инцидента са отрицателни.

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че се обстоятелствата, довели до инцидента се изясняват. Разпорена е вътрешна проверка от директора на Областната дирекция на МВР в Плевен, като полицаят, който е стрелял е временно от работа.

Вътрешният министър коментира, че е разговарял с бащата на пострадалото момче и го е уверил, че не толерира подобно поведение от страна на полицейските служители.

„На него също казах, че това е некомпетентна реакция от страна на полицейския служител", обясни Стоянов. Той допълни, че е уверил бащата, че всеки ще си понесе отговорността, включително и наказателна такава.

В началото на годината в Стара Загора след гонка с полицията беше убит 58-годишният Пламен Панев. По-късно стана ясно, че полицаите са го задушили до смърт при опита за арест.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024