Полският президент Анджей Дуда наложи вето върху промени в медийния закон, които щяха да принудят американската компания Discovery да се откаже от своя дял в собствеността на местната телевизия TVN. 

TVN e най-голямата и гледана независима телевизионна група в Полша - това важи особено за новинарския им канал TVN24, който прави собствени журналистически разследвания и не се колебае да поставя въпроси на властта по теми, свързани със спорни управленски решения. 

Промените в закона накараха хиляди граждани на Варшава да организират протест в защита на свободата на медиите на 19 декември, след като управляващата партия "Право и справедливост" форсира приемането на текстовете точно преди парламентарната ваканция. 

Промените предвиждаха забрана за компании, които не са част от Европейската икономическа общност, да държат контролни пакети акции в полски радиа и телевизии.

Формалните мотиви на "Право и справедливост" бяха обвързани със "защитата" на полските медии от злонамерена външна намеса заради държави като Русия.

Единствената компания, която щеше да бъде пряко засегната от промените, обаче е Discovery.

Американската медийна група щеше да се принуди да продаде мажоритарния си дял в TVN в 6-месечен срок. Участието на Discovery в медията се смята за най-голямата американска инвестиция в Полша. Пазарната оценка на TVN е приблизително 3 млрд. долара. 

Затова и протестиращите атакуваха т.нар. "Закон TVN" още от началото  на обсъждането му. Организацията "Репортери без граници" критикува властта във Варшава за това, че използва като претекст борбата с дезинформацията за съвсем различна цел - да поеме контрол върху независима медия. 

"Този закон е част от политиката за "повторно полонизиране", което цели да накара частните медии да възприемат проправителствена линия", се казва в позиция на "Репортери без граници". 

В понеделник президентът Анджей Дуда наложи вето на закона, признавайки, че той е отхвърлян от много поляци и би нанесъл удар върху репутацията на Полша като бизнес дестинация. 

"Договорите трябва да се спазват. За нас, поляците, това е въпрос на чест", казва той, цитиран от Associated Press. Дуда се позовава на договора за икономическо сътрудничество, който Полша и САЩ са подписали още през 90-те години.

Той посочва още, че няколко държави вече разполагат със законодателство, което слага лимити за чуждестранната собственост на медийни компании, но новият закон не бива да действа със задна дата и да нарушава правата на вече съществуващ бизнес. 

Лидерът на опозиционната "Гражданска платформа" Доналд Туск (бивш председател на ЕНП) също се включи в протестите срещу "Закона TVN". Той посрещна новината за ветото на Дуда с коментара, че отстъплението на властта показва значението на гражданската активност и външния натиск. 

"Нека никой повече не казва, че не си струва, че е невъзможно, че не можем да направим нищо. Можем и трябва да го правим", написа той в Twitter. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.