Полша се отказа от спорен закон, удрящ по най-гледаната частна телевизия TVN

Полският президент Анджей Дуда наложи вето върху промени в медийния закон, които щяха да принудят американската компания Discovery да се откаже от своя дял в собствеността на местната телевизия TVN.

TVN e най-голямата и гледана независима телевизионна група в Полша - това важи особено за новинарския им канал TVN24, който прави собствени журналистически разследвания и не се колебае да поставя въпроси на властта по теми, свързани със спорни управленски решения.

Промените в закона накараха хиляди граждани на Варшава да организират протест в защита на свободата на медиите на 19 декември, след като управляващата партия "Право и справедливост" форсира приемането на текстовете точно преди парламентарната ваканция.

Промените предвиждаха забрана за компании, които не са част от Европейската икономическа общност, да държат контролни пакети акции в полски радиа и телевизии.

Формалните мотиви на "Право и справедливост" бяха обвързани със "защитата" на полските медии от злонамерена външна намеса заради държави като Русия.

Единствената компания, която щеше да бъде пряко засегната от промените, обаче е Discovery.

Американската медийна група щеше да се принуди да продаде мажоритарния си дял в TVN в 6-месечен срок. Участието на Discovery в медията се смята за най-голямата американска инвестиция в Полша. Пазарната оценка на TVN е приблизително 3 млрд. долара.

Затова и протестиращите атакуваха т.нар. "Закон TVN" още от началото на обсъждането му. Организацията "Репортери без граници" критикува властта във Варшава за това, че използва като претекст борбата с дезинформацията за съвсем различна цел - да поеме контрол върху независима медия.

"Този закон е част от политиката за "повторно полонизиране", което цели да накара частните медии да възприемат проправителствена линия", се казва в позиция на "Репортери без граници".

В понеделник президентът Анджей Дуда наложи вето на закона, признавайки, че той е отхвърлян от много поляци и би нанесъл удар върху репутацията на Полша като бизнес дестинация.

"Договорите трябва да се спазват. За нас, поляците, това е въпрос на чест", казва той, цитиран от Associated Press. Дуда се позовава на договора за икономическо сътрудничество, който Полша и САЩ са подписали още през 90-те години.

Той посочва още, че няколко държави вече разполагат със законодателство, което слага лимити за чуждестранната собственост на медийни компании, но новият закон не бива да действа със задна дата и да нарушава правата на вече съществуващ бизнес.

Лидерът на опозиционната "Гражданска платформа" Доналд Туск (бивш председател на ЕНП) също се включи в протестите срещу "Закона TVN". Той посрещна новината за ветото на Дуда с коментара, че отстъплението на властта показва значението на гражданската активност и външния натиск.

"Нека никой повече не казва, че не си струва, че е невъзможно, че не можем да направим нищо. Можем и трябва да го правим", написа той в Twitter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024