Полша се отказа от спорен закон, удрящ по най-гледаната частна телевизия TVN

Полският президент Анджей Дуда наложи вето върху промени в медийния закон, които щяха да принудят американската компания Discovery да се откаже от своя дял в собствеността на местната телевизия TVN.

TVN e най-голямата и гледана независима телевизионна група в Полша - това важи особено за новинарския им канал TVN24, който прави собствени журналистически разследвания и не се колебае да поставя въпроси на властта по теми, свързани със спорни управленски решения.

Промените в закона накараха хиляди граждани на Варшава да организират протест в защита на свободата на медиите на 19 декември, след като управляващата партия "Право и справедливост" форсира приемането на текстовете точно преди парламентарната ваканция.

Промените предвиждаха забрана за компании, които не са част от Европейската икономическа общност, да държат контролни пакети акции в полски радиа и телевизии.

Формалните мотиви на "Право и справедливост" бяха обвързани със "защитата" на полските медии от злонамерена външна намеса заради държави като Русия.

Единствената компания, която щеше да бъде пряко засегната от промените, обаче е Discovery.

Американската медийна група щеше да се принуди да продаде мажоритарния си дял в TVN в 6-месечен срок. Участието на Discovery в медията се смята за най-голямата американска инвестиция в Полша. Пазарната оценка на TVN е приблизително 3 млрд. долара.

Затова и протестиращите атакуваха т.нар. "Закон TVN" още от началото на обсъждането му. Организацията "Репортери без граници" критикува властта във Варшава за това, че използва като претекст борбата с дезинформацията за съвсем различна цел - да поеме контрол върху независима медия.

"Този закон е част от политиката за "повторно полонизиране", което цели да накара частните медии да възприемат проправителствена линия", се казва в позиция на "Репортери без граници".

В понеделник президентът Анджей Дуда наложи вето на закона, признавайки, че той е отхвърлян от много поляци и би нанесъл удар върху репутацията на Полша като бизнес дестинация.

"Договорите трябва да се спазват. За нас, поляците, това е въпрос на чест", казва той, цитиран от Associated Press. Дуда се позовава на договора за икономическо сътрудничество, който Полша и САЩ са подписали още през 90-те години.

Той посочва още, че няколко държави вече разполагат със законодателство, което слага лимити за чуждестранната собственост на медийни компании, но новият закон не бива да действа със задна дата и да нарушава правата на вече съществуващ бизнес.

Лидерът на опозиционната "Гражданска платформа" Доналд Туск (бивш председател на ЕНП) също се включи в протестите срещу "Закона TVN". Той посрещна новината за ветото на Дуда с коментара, че отстъплението на властта показва значението на гражданската активност и външния натиск.

"Нека никой повече не казва, че не си струва, че е невъзможно, че не можем да направим нищо. Можем и трябва да го правим", написа той в Twitter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023