"Помагате на Русия". БСП пак е в пълен дисонанс с европейските социалисти

Най-голямото политическо семейство в ЕС - Европейската народна партия (ЕНП), и втората по големина фракция в Европарламента - тази на Партията на европейските социалисти (ПЕС) - се обединиха срещу действията на страни като Унгария, Полша и Словакия за забрана на вноса на украинско зърно. От ЕНП директно заявиха, че "се помага на Русия" чрез подобни действия от националните правителства на споменатите държави, към които в сряда се присъедини и България.

Част от ЕНП е партия ГЕРБ, като и "Демократи за силна България" - част от "Демократична България", която е в обща парламентарна група в новото Народно събрание с "Продължаване промяната". Засега позициите им са в синхрон със сигналите от Брюксел.

Член на европейската левица е БСП, въпреки че откакто начело на социалистите е Корнелия Нинова отношенията на партията с европейските ѝ партньори са меко казано обтегнати. БСП във вторник внесе в парламента проект за решение, което да задължи Министерския съвет да спре и вноса, и транзита на украинско зърно и храни за срок от 6 месеца.

Служебното правителство подготвя днес решение, с което да се присъедини към спорните действия на Полша, Унгария и Словакия, но без да се спира транзитното преминаване на украинско зърно, както се настоява в проекторешението, подписано от Нинова. Министър на земеделието в служебния кабинет е Явор Гечев - бивш депутат от БСП, но не от крилото на Нинова в партията.

Против действията на държавите се обяви и Европейската комисия в началото на седмицата.

„Европейските правителства не трябва да действат в ущърб на солидарността за Украйна по време на войната. Преди едностранно да решим да блокираме пътищата за износ на украински стоки, ние трябва да имаме подробна информация защо това зърно или други продукти не са транзитирани по-далеч от Европа и какво е точното количество украинско зърно или други продукти, съхранявани в европейските складове", се казва в позицията на ЕНП.

"Всяко едностранно действие от страна на държавите членки ще бъде само ход в полза на Русия“, каза евродепутатът Сандра Калниете, която отговаря за позицията на Европейския парламент за временната либерализация на търговията с украински продукти. Тя бе въведена миналата година, след като Русия нападна съседката си и започна пълномащабна война, макар Кремъл да я нарича "специална военна операция".

Десницата в Европа все пак добавя, че еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски трябва да предостави конкретни решения на проблемите, с които се сблъскват фермерите в страните, в които има концентрация на украинско зърно, както и държавите да направят необходимото то да стигне до пазарите си извън ЕС. "Блокирането на транспорта няма да помогне нито на Украйна, нито на тези извън Европа, които страдат най-много от покачващите се цени на храните", каза Херберт Дорфман, евродепутат, говорител на групата на ЕНП за земеделието.

От ПЕС допълниха, че спирането на вноса на украинско зърно "е не само пряко нарушение на правилата, защитаващи общата търговска политика на ЕС, но и сериозен удар върху партньорството ЕС-Украйна, което натоварва още повече икономиката на разкъсваната от война Украйна".

Според европейските социалистите основно Полша и Румъния са пострадали от увеличаването на украинския внос. Те смятат, че предприетите от ЕС инициативи за търговски преференции и за коридорите за солидарност, компенсиращите за затварянето на Черноморските търговски пътища са "изключително успешни в подкрепа на засегнатата от война икономика на Украйна", осигурявайки й чуждестранни приходи и облекчавайки проблемите с недостига на пшеница на световните пазари.

Още през март България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия изпратиха писмо с искане ЕК да промени правилата за безмитен внос на украински храни. Това се случва на фона на протести на зърнопроизводители в държавите, като у нас заплашват и с блокиране на граници. Обяснението на най-субсидирания земеделски бранш е, че украинското зърно и слънчоглед подбиват цените на родното производство и миналогодишната реколта не можела да бъде пласирана.

България не иска по-евтиното украинско зърно и храни. Предстои забрана за вноса им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Близо 56 000 деца от четвърти клас са на изпит по български език

Националното външно оценяване ще продължи 60 минути

07:27 - 29.05.2023

Сарафов обвини Гешев в нелегално подслушване, Гешев сподели поезия

Зам-главният прокурор коментира снимките, от които става ясно, че е ходил в "Осемте джуджета"

21:40 - 28.05.2023

След балотажа: Ердоган печели нов петгодишен мандат

Днешната разликата в бюлетини е около 2,2 млн. в полза на Ердоган

20:19 - 28.05.2023

Румен Радев се реши да връчи втория мандат

Решението идва след като от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за кабинет с ротационни премиери

19:01 - 28.05.2023

Асен Василев: Очаквах атака срещу формирането на кабинет

Срещу нас са силите, които направиха България най-бедната страна в ЕС

18:28 - 28.05.2023

Марго Роби от ,,кухнята" на Барби: Много хора не просто са безразлични, те наистина мразят куклата

Как актрисата се подготвя за ролята и още детайли от ,,кухнята"

17:16 - 28.05.2023