"Помагате на Русия". БСП пак е в пълен дисонанс с европейските социалисти

Най-голямото политическо семейство в ЕС - Европейската народна партия (ЕНП), и втората по големина фракция в Европарламента - тази на Партията на европейските социалисти (ПЕС) - се обединиха срещу действията на страни като Унгария, Полша и Словакия за забрана на вноса на украинско зърно. От ЕНП директно заявиха, че "се помага на Русия" чрез подобни действия от националните правителства на споменатите държави, към които в сряда се присъедини и България.

Част от ЕНП е партия ГЕРБ, като и "Демократи за силна България" - част от "Демократична България", която е в обща парламентарна група в новото Народно събрание с "Продължаване промяната". Засега позициите им са в синхрон със сигналите от Брюксел.

Член на европейската левица е БСП, въпреки че откакто начело на социалистите е Корнелия Нинова отношенията на партията с европейските ѝ партньори са меко казано обтегнати. БСП във вторник внесе в парламента проект за решение, което да задължи Министерския съвет да спре и вноса, и транзита на украинско зърно и храни за срок от 6 месеца.

Служебното правителство подготвя днес решение, с което да се присъедини към спорните действия на Полша, Унгария и Словакия, но без да се спира транзитното преминаване на украинско зърно, както се настоява в проекторешението, подписано от Нинова. Министър на земеделието в служебния кабинет е Явор Гечев - бивш депутат от БСП, но не от крилото на Нинова в партията.

Против действията на държавите се обяви и Европейската комисия в началото на седмицата.

„Европейските правителства не трябва да действат в ущърб на солидарността за Украйна по време на войната. Преди едностранно да решим да блокираме пътищата за износ на украински стоки, ние трябва да имаме подробна информация защо това зърно или други продукти не са транзитирани по-далеч от Европа и какво е точното количество украинско зърно или други продукти, съхранявани в европейските складове", се казва в позицията на ЕНП.

"Всяко едностранно действие от страна на държавите членки ще бъде само ход в полза на Русия“, каза евродепутатът Сандра Калниете, която отговаря за позицията на Европейския парламент за временната либерализация на търговията с украински продукти. Тя бе въведена миналата година, след като Русия нападна съседката си и започна пълномащабна война, макар Кремъл да я нарича "специална военна операция".

Десницата в Европа все пак добавя, че еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски трябва да предостави конкретни решения на проблемите, с които се сблъскват фермерите в страните, в които има концентрация на украинско зърно, както и държавите да направят необходимото то да стигне до пазарите си извън ЕС. "Блокирането на транспорта няма да помогне нито на Украйна, нито на тези извън Европа, които страдат най-много от покачващите се цени на храните", каза Херберт Дорфман, евродепутат, говорител на групата на ЕНП за земеделието.

От ПЕС допълниха, че спирането на вноса на украинско зърно "е не само пряко нарушение на правилата, защитаващи общата търговска политика на ЕС, но и сериозен удар върху партньорството ЕС-Украйна, което натоварва още повече икономиката на разкъсваната от война Украйна".

Според европейските социалистите основно Полша и Румъния са пострадали от увеличаването на украинския внос. Те смятат, че предприетите от ЕС инициативи за търговски преференции и за коридорите за солидарност, компенсиращите за затварянето на Черноморските търговски пътища са "изключително успешни в подкрепа на засегнатата от война икономика на Украйна", осигурявайки й чуждестранни приходи и облекчавайки проблемите с недостига на пшеница на световните пазари.

Още през март България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия изпратиха писмо с искане ЕК да промени правилата за безмитен внос на украински храни. Това се случва на фона на протести на зърнопроизводители в държавите, като у нас заплашват и с блокиране на граници. Обяснението на най-субсидирания земеделски бранш е, че украинското зърно и слънчоглед подбиват цените на родното производство и миналогодишната реколта не можела да бъде пласирана.

България не иска по-евтиното украинско зърно и храни. Предстои забрана за вноса им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024