Burning Man - един от най-известните и ексцентрични фестивали в Америка - се превърна в капан за десетки хиляди фенове в пустинята Блек Рок в Невада.

Всяко лято последователите му се събират "насред нищото", за да се слеят в алтернативна артистична общност в продължение на десетина дни.

Burning Man е и един от любимите фестивали на някои от лидерите в технологичната индустрия заради креативния заряд: сред известените му гости са хора като Илон Мъск и Марк Зукърбърг, Джеф Безос, основателите на Google, Алексис Оханиян от Reddit (съпруг на Серина Уилямс) и много други.

Тази година "бърнър"-ите, както се наричат участниците във фестивала, бяха подложени на неочаквано изпитание. Само за 24 часа над пустошта се изсипва невиждан порой, количеството дъжд се оценява на обем като за 2-3 месеца.

Водата превръща сухата почва в гъста кал с дълбочина до глезените, през която човек трудно би могъл да ходи. Пътищата в района на Burning Man са затворени, някои от посетителите все пак успяват да напуснат с автомобилите си, други закъсват в калта.

Организаторите призовават всички да останат по местата си и да не се опитват да шофират, докато времето не се стабилизира, а теренът да изсъхне.

Комикът Крис Рок е сред малцината, които са успели да се евакуират. Заедно с DJ Diplо актьорът е преминал около 10 километра през калта, преди да бъде качен на пикап от почитател.

Рок споделя, че мобилните тоалетни на фестивала са били запушени след наводнението. Хората се оплакват и от ограничения достъп до интернет и телефонна мрежа, докато се опитват да променят резервациите си за самолетни билети за прибиране.

Бившият главен правителствен адвокат от времето на Барак Обама Нийл Катял също разказва, че е приключил първото си посещение на Burning Man с "невероятно мъчителен 10-километров преход посред нощ през тежка и хлъзгава кал".

Въпреки драматичните описания на ситуацията - организаторите на събитието твърдят, че бедствието не е пречупило духа на общността им.

"Дошли сме тук със съзнанието, че това е място, в което трябва да си носим всичко, за да оцелеем. Поради това всички сме добре подготвени за подобно явление", казват те.

Някои от посетителите на Burning Man също запазват позитивно отношение с надеждата, че времето ще се оправи скоро.

Един от основополагащите принципи на фестивала е "радикалната самостоятелност" - всеки участник е мотивиран да "открива, използва и разчита на вътрешните си ресурси", докато участва активно в общността.

Историята на Burning Man започва през 1986 г., когато двамата му основатели Лари Харви и Джери Джеймс запалват скултпура с формата на човек в Сан Франциско. През 90-те фестивалът добива голяма популярност и се премества в пустинята Блек Рок. Всяка година десетки хиляди души пътуват от всевъзможни места, за да рекарат времето си в своеобразна "утопия" на самоизразяване и отричане на корпоративния свят.

Вместо да използват пари, хората на фестивала разменят или дават на заем различни стоки според това от какво имат нужда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024