Последна консултация при Румен Радев преди връчване на мандат за правителство на ГЕРБ Снимка: © Getty Images

Последният кръг от консултации при президента Румен Радев преди връчването на първи мандат за съставяне на редовно правителство в 48-ото Народно събрание е днес. В 14 ч държавният глава се среща с най-малката парламентарна група - "Български възход" с лидер бившия служебен премиер Стефан Янев.

Това се случва близо 2 месеца след провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври и цели 33 дни след старта на консултациите. Въпреки дългия времеви период, даден от държавния глава за преговори, няма индикации, че някой би подкрепил правителство, предложено от партията на Бойко Борисов. Нито че съществува формация, която би влязла в коалиция с ГЕРБ - въпреки тематичното мнозинство за връщане на хартиената бюлетина и пренаписване на изборните правила, в което партията е заедно с ДПС и БСП.

На предпоследната консултация за съставяне на кабинет с "Демократична България" Румен Радев даде да се разбере, че ще продължи да "разтегля" във времето конституционната въртележка. Целта на президента е, ако правителство не бъде създадено при първите два опита, третият да е чак през януари. Така ще се избегнат нови предсточни парламентарни избори в "най-тежките зимни месеци" и евентуален нов вот би имало най-рано през март.

Няколко дни по-късно самият Радев заяви, че ако парламентарните партии са единодушни, че искат нови избори веднага, "няма проблем". Той напомни, че "българският парламент има да свърши важна работа - този парламент, а не следващия".

Ден преди консултацията лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви, че формацията му е готова да разговаря с всички парламентарни партии, ако трети мандат стигне до нея:

"Бихме подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила, при разписана програма и приоритети. Тези приоритети, тази програма, ако не отговарят на очакванията на хората за решаване на техните проблеми, това означава, че даваме някаква подкрепа, която е просто ей така, между другото, безпринципна".

След като е ясно, че нито "Продължаваме промяната", нито "Демократична България" има намерение да даде подкрепа за кабинет с мандата на ГЕРБ, последното предложение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е съставяне на "техническо правителство" за срок от 6 месеца и с ясна законодателна програма.

От своя страна ПП и ДБ заговориха, че при втори мандат, който по конституция ще отиде в партията на Кирил Петков и Асен Василев, може да бъде направен опит за съставяне на "кабинет на малцинството". Засега няма сигнали, че такъв вариант би получил подкрепа.

Според основния третият мандат, ако се стигне дотам, се връчва на парламентарна група, избрана от президента. Залозите са, че това би била "Български възход".

Конституцията не съдържа ясно записани срокове колко бързо Румен Радев трябва да "завърти" въртележката с мандатите за съставяне на правителство. Именно липсата на такива срокове използва държавният глава, за да отложи - по думите му - максимално много вероятните нови предсрочни избори за ранната пролет на 2023 г.

Румен Радев Христо Иванов Смокиновият лист на конституционните правомощия вече не прикрива амбициите на Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024