Последна консултация при Румен Радев преди връчване на мандат за правителство на ГЕРБ Снимка: © Getty Images

Последният кръг от консултации при президента Румен Радев преди връчването на първи мандат за съставяне на редовно правителство в 48-ото Народно събрание е днес. В 14 ч държавният глава се среща с най-малката парламентарна група - "Български възход" с лидер бившия служебен премиер Стефан Янев.

Това се случва близо 2 месеца след провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври и цели 33 дни след старта на консултациите. Въпреки дългия времеви период, даден от държавния глава за преговори, няма индикации, че някой би подкрепил правителство, предложено от партията на Бойко Борисов. Нито че съществува формация, която би влязла в коалиция с ГЕРБ - въпреки тематичното мнозинство за връщане на хартиената бюлетина и пренаписване на изборните правила, в което партията е заедно с ДПС и БСП.

На предпоследната консултация за съставяне на кабинет с "Демократична България" Румен Радев даде да се разбере, че ще продължи да "разтегля" във времето конституционната въртележка. Целта на президента е, ако правителство не бъде създадено при първите два опита, третият да е чак през януари. Така ще се избегнат нови предсточни парламентарни избори в "най-тежките зимни месеци" и евентуален нов вот би имало най-рано през март.

Няколко дни по-късно самият Радев заяви, че ако парламентарните партии са единодушни, че искат нови избори веднага, "няма проблем". Той напомни, че "българският парламент има да свърши важна работа - този парламент, а не следващия".

Ден преди консултацията лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви, че формацията му е готова да разговаря с всички парламентарни партии, ако трети мандат стигне до нея:

"Бихме подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила, при разписана програма и приоритети. Тези приоритети, тази програма, ако не отговарят на очакванията на хората за решаване на техните проблеми, това означава, че даваме някаква подкрепа, която е просто ей така, между другото, безпринципна".

След като е ясно, че нито "Продължаваме промяната", нито "Демократична България" има намерение да даде подкрепа за кабинет с мандата на ГЕРБ, последното предложение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е съставяне на "техническо правителство" за срок от 6 месеца и с ясна законодателна програма.

От своя страна ПП и ДБ заговориха, че при втори мандат, който по конституция ще отиде в партията на Кирил Петков и Асен Василев, може да бъде направен опит за съставяне на "кабинет на малцинството". Засега няма сигнали, че такъв вариант би получил подкрепа.

Според основния третият мандат, ако се стигне дотам, се връчва на парламентарна група, избрана от президента. Залозите са, че това би била "Български възход".

Конституцията не съдържа ясно записани срокове колко бързо Румен Радев трябва да "завърти" въртележката с мандатите за съставяне на правителство. Именно липсата на такива срокове използва държавният глава, за да отложи - по думите му - максимално много вероятните нови предсрочни избори за ранната пролет на 2023 г.

Румен Радев Христо Иванов Смокиновият лист на конституционните правомощия вече не прикрива амбициите на Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023