Румен Радев отказа отговор ще наложи ли вето, ако мине хартиената бюлетина Снимка: © Getty Images

Президенът Румен Радев отказа да даде еднозначен отговор дали ще наложи вето над промените в Изборния кодекс на ГЕРБ, ДПС и БСП, ако те бъдат приети. Заседанието на депутатите по темата тече в същия момент на висок тон, започна със скандал, а голямата цел на т.нар. "хартиена коалиция" е да обезсмисли напълно машинния вот и да върне аналоговата бюлетина.

"В момента още не ясно какъв ще бъде изходът от дебатите. Когато има приет на второ четене закон и дойде при мен, ще го разгледам и ще дам отговор", заяви по темата Радев във Враца пред журналисти.

Въпросът е логичен, защото досега при опити за ревизия на машинния вот от част от същите партии в предишни парламенти, държавният глава реагираше с вето. По конституция приетите от Народното събрание закони могат да бъдат обнародвани в "Държавен вестник" и да влязат в сила след указ от президента.

Той има право да наложи пълно или частично вето над определени текстове. В тези случаи парламентът може да се съобрази с аргументите или да преграсува спорните разпоредби. По-често се случва второто, като тогава държавният глава няма право да оспори резултата.

От думите на Радев се разбра още, че последният кръг от консултации за съставяне на редовно правителство ще се проведат идната седмица. Тогава ще покани за разговор последната група в НС - "Български възход".

"Партиите добре осъзнават, че българският парламент има да свърши още работа - не следващ парламент, а този. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото, тогава ще бъде изключително късно", твърди президентът. По думите му той дава това време, както и време за диалог - "партиите да поемат своята отговорност за съставяне на редовно правителство".

"Иначе, ако те са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем, мандатите могат да се извъртят много бързо. Това зависи изцяло от партиите. Аз съм дал на тях възможността да решат", заключи държавният глава.

Изявлението идва само няколко дни, след като самият Румен Радев заяви, че ще връчи трети мандат за съставяне на кабинет - ако първите два не се реализират - през януари. Целта - да няма предсрочни избори през зимата. До момента държавният глава не е връчил първия мандат на ГЕРБ, въпреки че от предсрочните избори на 2 октомври вече минаха почти 2 месеца.

На въпрос дали ще отстрани министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, както настояват част от партиите заради инцидентите с мигранти и полицаи, Радев отсече:

"Как партии могат да искат оставка на служебен министър? Да си направят редовно правителство и да си искат тогава оставки. Мисля, че министърът на вътрешните работи много ясно се аргументира какво прави МВР в момента, за да запълни дефицити, които са налагани в работата на министерството с години".

По-късно днес държавният глава ще разгледа и ще прецени дали да приеме оставката на главния секретар на МВР, подадена именно заради инцидентите напоследък, в които пострадаха служители на реда. По закон Радев назначава и освобождава титуляра на поста с указ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023