Главният секретар на МВР подава оставка заради поредния случай на пострадал полицай

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и неговият заместник - главен комисар Станимир Станев - подават оставка. Това съобщиха те на брифинг пред репортери.

Причината за тяхното оттегляне е поредният случай на тежко пострадал полицай. Във вторник сутринта служител на реда пострада тежко в София при нов сблъсък с водач на бус, превозващ мигранти.

По думите на Тодоров важното сега не е неговата оставка, а утрешното заседание на Народното събрание, където ще се обсъждат законодателни промени в Наказателния кодекс.

"Важното е депутатите на утрешното заседание, разглеждайки тази тема, да направят законодателни промени, които да защитят нашите колежи, които рискуват живота и здравето. Нека съдът и прокуратурата да бъдат особено внимателни, разглеждайки тези дела, защото осъждайки тези хора на глоби и условни присъди, те отново се връщат и се изправят срещу колегите", каза той.

Според него е назрял моментът "законодателната власт да си каже думата", тъй като в момента законодателството "поощрява" бизнеса с каналджийство. Тодоров цитира данни, че за периода между 2021 и 2022 г. около 4000 са досъдебните производства, свързани с трафика на хора, а едва половината от тях са приключили с осъдителни присъди. Ефективните такива са само 158.

Инцидентът от вторник сутрин е поредният, в който тежко пострада служител на реда. Преди седмици граничен полицай беше застрелян на българо-турската граница, а през август двама други загинаха при катастрофа, докато преследваха автобус с нелегални имигранти в Бургас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024