"Последната нова песен" на The Beatles или историята на Now and Then и музикалното бъдеще Снимка: © Album Cover

The Beatles ги няма от повече от 50 години, а Джон Ленън е убит преди 43. Но на 2 ноември 2023 г. бандата представи чисто "нова" песен - с гласа на Ленън и прясно изсвирени инструментали от сър Пол Маккартни, който в оригиналния състав е на бас китарата, и Ринго Стар - на барабани. Четвъртият член на групата - китаристът ѝ Джордж Харисън, почина през 2001 г. от рак.

Завръщането на The Beatles, за да се запишат в най-новата музикална история стана възможно, благодарение на новите технологии и изкуствения интелект. Пътят на парчето е повече от вълнуващ. Излезе и кратък документален филм за него в платформата Disney+, премиерата беше в началото на месеца.

А ролята на ИИ - в случая не този, който позволява фалшификации и дезинформация и е в новините все по-често, а вариантът му, който може да възстановява и разделя съдържание - поставя въпроси за бъдещето в музикалната индустрия въобще.

Now and Then е написана и изпята от покойния фронтмен някъде в края на 70-те години на миналия век.

Малко след като Ленън е убит през 1980 г., вдовицата му Йоко Оно дава на Пол Маккартни касета с надпис "За Пол".

През 1995 г. и 1996 г. тримата оцелели бийтълси издават версии на две от песните от касетите на Ленън като част от мултимедийния проект "Антология". Тогава парчетата Free as a Bird и Real Lovе отбелязват първия "нов" материал на групата от повече от две десетилетия. В издаването на тези парчета са използвани вокалите на Ленън с нови беквокали, записани от Маккартни, Ринго Стар и Харисън.

Пресъздаването на гласа на Ленън с технологиите от 90-те години на миналия век не е лесна работа. Продуцентът на проекта "Антология" Джеф Лин казва за Free as a Bird: "Беше толкова трудно. Да сложим този глас там, където имаше залепено пиано. Наистина трудно, почти невъзможно. Но някак си се справихме.", припомня изданието QZ (Quartz)

Въпреки това трите издания на компактдиска застават под №1 в класациите на Billboard.

Тогава обаче парчето Now and Then не попада в селекцията за "Антология". Според Маккартни Джордж Харисън нарича песента, записана самостоятелно от Ленън, "шибан боклук".

Появата на изкуствения интелект прави възможно "съживяването" и на това парче, чиято премиера беше на 2 ноември. Новите технологии помагат за прецизното отделяне на оригиналните вокали на Ленън от акомпанимента на пиано, който ги придружава. Маккартни и Ринго Стар записват музиката, като са вплетени и флагменти от съществуващи записи на покойния Харисън.

Всъщност новите технологии се използват и за разпознаване на гласовете на The Beatles и отделянето им от фоновия шум в режисираната от Питър Джаксън документална поредица Get Back, която излиза през 2021 г. Методи за архивиране и възстановяване на на стари записи, разработени от аудиоинженери, съществуват дори още преди компютрите и се използват още от началото на миналия век, но възможностите сега са несравними.

След премиерата на Now and Then поставя въпроса дали това не е само началото на нов период в музикалната индустрия. А това е свързано и с темата за "съживяването" на починали звезди и осигуряването на нови пътища за монетизация на притежателите на авторските права. А дали ще има пазар за това?

Филмовият режисьор Янис Смарагдис е по-скоро скептичен - по думите му пред QZ "ще има някои експерименти, но в крайна сметка ние обичаме музикантите за това как се развиват и ни изненадват, така че търговската привлекателност може да не е налице."

Но може и да не е прав.

Маккартни нарича Now and Then "последната нова" песен на The Beatles, а с нея може да се очаква нов стимул на интереса към сборните албуми на легендарната банда, нови приходи от продажби и стрийминг.

Всичко това не значи, че използването на новите технологии в музиката не води до опасения и рискове. ИИ може се само да възстанови глас от запис и следващата стъпка е да се направи автонастройка, да се коригира височината, да се синтезира глас. Последното върви ръка с ръка с тревогата да не би технологиите да заместят истинските музиканти. Неслучайно използването му беше в основата на безпрцедентната стачка на сценаристи и актьори в Холивуд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024