Последният ден от президентския вот в Русия започна с обвинения за саботаж от страна на Киев Снимка: © Getty Images

В последния ден от президентския вот в Русия Москва обвини Украйна, че с въздушни атаки се опитва да саботира изборите, които се очаква да оставят президента Владимир Путин на власт за още шест години.

Путин обвини Киев, че се опитва да осуети изборите със зачестилите си през последните няколко дни атаки с дронове - факт, за който се зарече, че ще има "наказание".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не коментира украинските нападения в нощното си видеообръщение в събота, но благодари на военните си сили и разузнаването "за новите украински възможности за далечен обсег".

Цитирани от агенция "Ройтерс" военни анализатори разглеждат ежедневните удари от страна на Киев, които са насочени предимно срещу енергийната и друга ключова инфраструктура, като опит да се разклати усещането за стабилност на руснаците и да се подкопаят военните усилия на Москва.

На този фон, официални лица твърдят, че повече от половината руски избиратели вече са отишли до урните през първите два дни от тридневните избори.

В събота читатели на независимото издание "Медуза" обаче информираха, че в много избирателни секции не е било позволено да се сгъват бюлетини, а "до урните са стояли надзиратели".

Съобщава се още за надписи върху бюлетини и палежи на изборните книжа с цел бойкот на вота.

Преди дни вдовицата на Алексей Навални - Юлия - обяви акция "На обяд против Путин" в деня на президентските избори в Русия - 17 март.

Във видеобръщение тя призовава точно в 12 часа на уречения ден всички да отидат в своята избирателна секция, за да изразят несъгласието си с режим на Владимир Путин.

"Тези избори са напълно фиктивни, напълно фалшиви. Путин ще си измисли какъвто резултат реши, може 80, а може и 180%. Но ние можем да използваме т.нар. избори против него, да ги използваме, за да постигнем нашите цели", казва в обръщението Навалная.

В бюлетината на президенстките избори има общо четирима кандидати - настоящият президент и представители на партиите в парламента, след като двама опозиционни кандидати не бяха допуснати до вота.

71-годишният Путин, бивш агент на КГБ, е на власт от последния ден на 1999 г. и има намерение да продължи властта си над Русия поне до 2030 г. Ако успешно завърши още един мандат в Кремъл, той ще остане на власт по-дълго от всеки друг руски лидер след Екатерина Велика през XVIII век, отбелязва "The Guardian".

В понеделник на Червения площад се планира концерт по случай 10 години от незаконното анексиране на украинския полуостров Крим от Русия - събитие, на което се очаква да се отпразнува и победата на Путин.

"Вероятно Кремъл и сега ще започне да плаши всички. Но какво могат да направят те? Да закрият всички секции, да не ви допуснат? Вие имате право да отидете да гласувате по което и да е време и по обед на 17 март не е по-опасна част от деня от която и да е друга. Колкото повече бъдем, толкова по-силно трябва да вярване: ако толкова не желаят нещо такова, значи за тях това е проблем," призовава още Навалная.


Юлия Навалная призова "на обяд против Путин" в деня на президентския вот в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024