Позволяват по-ранно имунизиране на бебета срещу коклюш Снимка: © Getty Images

Здравното министерство позволява бебетата да бъдат имунизирани срещу коклюш по-рано, отколкото е заложено в имунизационния календар.

Първата ваксина ще се прилага, когато бебетата са на месец и половина, а не както е заложено в календара след втория месец от раждането на бебето.

Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести, съобщават от министерския съвет.

В петък стана ясно, че има два смъртни случая в резултат на заболяването. Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил. Информацията беше потвърдена от Министерството на здравеопазването.

Бебетата са били едномесечни, т.е. в предимунизационна възраст. Заболяването е особено опасно именно за кърмачета, които не са достигнали необходимите месеци за поставяне на ваксина.

В България до момента са потвърдени 314 случая на коклюш, спрямо 4 за същия период на 2023 г.

Според здравните власти подобен ръст на болните от коклюш често се наблюдава през период между 3 и 5 години.

От здравнтото министерство призовават родителите при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ, както и да се засили филтъра в детски градини и ясли.

От Министерството на образованието съобщават, че са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост да бъде въведено дистанционно обучение за отделни паралелки.

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024